PASULjIJADA: Krčkao se pasulj po 12. put u Velikom Gradištu u 135...

PASULjIJADA: Krčkao se pasulj po 12. put u Velikom Gradištu u 135 kotlića

Dvanaesti put po redu, tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada okupila je u Velikom Gradištu veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće u najukusnijoj manifestaciji.

U otežanim uslovima, Gradištanac je ove godine skuvan sa mnogo više entuziazma i upornosti. U 15 časova startovalo je 135 kotlića a u 18 i 30 kuvanje je završilo 40 najhrabrijih.
Pasuljijada je počela u 9 časova kada je žiri izabrao najlepšu baštu i najcvetniji balkon grada. Ova akcija traje od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su izložene u gradskom parku na velikim panoima.

U ovu aktivnost, svake godine uključuje se sve veći broj građana, koji se motivišu ne samo na uređenje svojih dvorišta, već i na sređivanje malih zelenih površina u okviru svojih zgrada i malih skverova koji od neuglednih ćoškova postaju prave male zelene oaze.

U konkurenciji mnoštva lepih,pa i prelepih bašti i balkona, suočen sa mnogim dilemama,koja je zaista najbolja, žiri je za najbolju proglasio baštu Stanković Zorana, drugo mesto pripalo je Petrović Ljiljani , a treće mesto osvojila je Slobodanka Milovanović.

Najlepši balkon ove godine imala je Jovanović Branka, drugo mesto pripalo je Živković Slavici . Ove godine imali smo i nagradu za najcvetniji balkon koju dobija Simić Vlastimir. Nagrade za najlepše bašte i balkon obezbedila je grnčarija Pavlović iz Češljeve Bare.

U gradskom parku, u 15 časova, komesar takmičenja dao je znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca. Turistička organizacija obezbedila je drva za vatru, kuvao se čist Gradištanac, u predhodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je bilo na umešnosti kuvara. Nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala, najbolje što ume.

Štandovi su bili u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljuje se za najuređeniju kuhinju. Pri odlučivanju žiri je odabrao štandove ekipa „Lovačka sekcija Makce, Udruženje žena Topolovčanke i ekipa folklora iz Velikog Gradišta“.

Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena a nagrađen je i najoriginalniji naziv. Pobedila je ekipa sa nazivom „Pet kobasica sa jajima“.

U isto vreme, u gradskom parku, krčkao se pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, zato što su ovaj pasulj degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvala je vojska Srbije- Garnizon iz Požarevca.

Kada se upalila vatra, i pasulj stavio na krčkanje, oko kotlića je vladala vesela atmosfera. Olujno nevreme prekinulo je Pasuljijadu u 16 časova. Velika količina kiše uz jaku grmljavinu uzburkalo je usijanu atmosferu na stazi gde se krčkao najpoznatiji pasulj Srbije. Učesnici su zaklon potražili u obližnjim kafanama, a na stazi je ostao jedan takmičar, koji je sve vreme dok je trajalo nevreme kuvao svoj pasulj i u potpunom miru posmatrao ljude koji su gasili vatre i bežali od kiše. Ovaj čovek je dobio nagradu za najhrabrijeg učesnika Pasuljijade, a mi ga pozivamo da dođe u TO Veliko Gradište radi uručenja nagrade za najhrabrijeg kulinara.

Po završetku oluje, koja je trajala oko pola sata, četrdeset učesnika vratilo se na stazu, raspalilo vatre i nastavilo kuvanje pasulja. Takmičenje je nastavljeno, a takmičari sa još više žara i energije nastavili svoje nadmetanje. U 17 časova, vojska Srbije- Garnizon iz Požarevca podelio je 500 porcija vojničkog pasulja okupljenim posetiocima, koji su degustirali i veselo tražili suvu klupicu da na miru pojedu najpoznatiji vojnički specijalitet. Vojsci je u podeli pasulja pomoglo Udruženje žena Topolovčanke.
Bikica Kikica iscrtavala je lica dece od 17 do 18:30 časova, a veseli mališani, i pored malo hladnijeg vremena strpljivo su stajali u redu kako bi dobili svoju šarenu masku.

U 18:30 časova kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak u pripremljenim činijama, a uzorci su pokupljeni 2 minuta pred drugo olujno nevreme. Žiri je ocenjivao izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Kako kiša nije stala cele noći, proglašenje pobednika odigravalo se u sportskoj hali pre koncerta grupe Legende. Trće mesto osvojio je Dragan Tišanović, drugo mesto bila je ekipa kojom je rukovodio Slavoljub Prvulović a najuspešniji ove godine bio je kulinar iz Kučeva, Pešinović Dragan.

Nagrađeni u svim kategorijama nagrade mogu preuzeti u prostorijama TO Veliko Gradište.

Veliki koncert grupe Legende, oduševio je sve prisutne. Koncert je prigodnim govorom otvorio Saša Živković, zamenik predsednika skupštine. Puna dva sata ređali su se najveći hitovi grupe, koja je svojim kvalitetom traje već 40 godina. Koncert je počeo pesmom „Ne veruj“ publika je veselo igrala i pevala, a najveće oduševljenje svakako su izazvale pesme „Stižu i četrdesete“ kao i „Tamburaši“ pesma kojom je koncer završen u velikom stilu.
Ove godine na manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.

KOMENTARIŠI