Sa prvim hladnim zimskim danima aktivnost riba se drastično smanjuje, a sa njima se znatno proređuje aktivnost kolega ribolovaca i pecaroša. Uglavnom se povlačimo u kuće i stanove i čekamo prve znake lepog vremena da ponovo izađemo na vodu i da led okopni i oslobodi okovane obale. Ali za neke ribolovce prava sezona tek tada počinje! Neki uživaju u pecanju na rekama i jezerima koja se nisu zaledila, a oni najekstremniji traže vode okovane ledom i pokušavaju da prevare ribu kroz rupu izbušenu u ledu.

011-min
Foto: Zákonyi Botond

Međutim, takav način pecanja, pored neosporne atraktivnosti, nosi sa sobom i brojne opasnosti, od kojih neke mogu biti i fatalne. Zato, da ne bi bilo po onoj narodnoj: “ko drugome jamu kopa sam u nju pada”, svima preporučujemo da pročitaju ovaj tekst do kraja, jer ćete saznati kako to rade iskusni stručnjaci iz oblasti bezbednosti i preživaljavanja u ekstremnim uslovima. Moći ćete da pročitate neke veoma važne savete o tome kako se ponašati na ledu i šta uraditi ako (ne daj Bože) stvari krenu naopako.021-min

Prvo i najvažnije, nikada nemojte misliti da je led potpuno bezbedan i opustiti se tokom boravka na ledu. Posebna opreznost je neophodna tokom čitavog boravka na ledu. U tom smislu, treba znati da je led čvršći i kompaktiji tokom više vezanih hladnih dana. Što su dani hladniji i bez vetra – led je čvršći.051-min (1)
Ako je pre našeg izlaska na led padao sneg, budite dodatno oprezni, jer sneg može “maskirati” led i rupe na njemu, pa nećemo moći da tačno procenimo čvrstoću i debljinu leda, niti i da vidimo rupe ili oduške.
Ako znamo da uz obalu ima dosta vegetacije, to znači da će na takvim mestima led biti tanji, naročito ako iz leda vire grane. Takva mesta bi svakako trebalo izbegavati. Takođe je moguće da negde postoji podvodni izvor gde je led tanji.061-min

Pogledajte ilustraciju ispod. Tu imate minimalne bezbedne debljine leda za određene aktivnosti. Ove vrednosti ipak treba samo uslovno prihvatiti, ali mogu biti dobar orijentir za bezbedniji boravak na ledu.led-debljina

Kao što se vidi za hodanje i stajanje na ledu, debljina bi trebala da bude bar 10cm! Na tanji led nikako nemojte ići! Debljina leda od 10 do 15 cm je uglavnom dovoljna za hodanje i stajanje, pod uslovom da je led čist, proziran i kompaktan. Debljina od 15 do 20 cm je uglavnom dovoljna da mogu proći (recimo) motorne sanke ili moped. Led debljine oko 30cm je dovoljan da izdrži automobil, a nekih 40cm će izdržati i neki manji kamionet. Međutim, ovo su samo orijentacione vrednosti i nikako ih nemojte shvatiti “zdravo za gotovo”!35-min

U nastavku ćemo videti koje su to stvari bez kojih nikako ne bismo trebali da krećemo na led i pecanje pod ledom i kako se ponašati u nepredviđenim situacijama:
Mobilni telefon sa sveže napunjenom baterijom je neophodan uređaj kada idemo na pecanje na ledu. Bilo bi dobro da ga držite, ako je ikako moguće, u nepromočivoj futroli u unutrašnjem džepu jakne, jer baterije stajanjem na hladnoći znatno brže gube snagu i kapacitet.
Portabl radio (tranzistor) je drugi neophodni uređaj, jer ćemo moći da čujemo najnoviju prognozu vremena, temperaturu i ostale važne informacije.
Jak kanap, u dužini od oko 15m može biti veoma koristan ako se neko nađe u situaciji da upadne u vodu, jer će moći da pomogne da se kolega laše izvuče iz vode.
Rezervna suva i topla odeća u kolima ili negde u blizini će biti neohodna za utopljavanje i sprečavanje hipotermije čoveka koji je imao nesreću da upadne u vodu.
Obavezno, kada krenete na pecanje pod ledom, recite ukućanima ili prijateljima tačnu lokaciju gde planirate da pecate, ili ostavite pisanu poruku o ovome. Takođe, ostavite poruku do kog vremena najkasnije imate nameru da se vratite kući. Na ovaj način ćete znatno olakšati posao spasiocima koji su krenuli po vas, ako se (ne daj Bože), niste vratili kući do dogovorenog vremena!
Obuća ne sme biti klizava, najbolja je ona sa specijanim šiljcima, koji će znatno olakšati kretanje po ledu.
Prsluk na naduvavanje (life jacket) nije samo neophodan ribolovcima na brzim i dubokim vodama, već i pecarošima na ledu. U slučaju u padanja u vodu, držaće nas iznad vode i olakšati vađenje u slučaju pada. Prilikom pada u ledenu vodu, može doći do prekida disanja, nastalog kao posledica šoka od ledene vode, pa će u tom slučaju prsluk pomoći tako što će držati glavu i ramena iznad vode.
Trudite sa da nikada na vodu i pecanje pod ledom ne idete sami! Prisustvo prijatelja ili kolege će biti od neprocenjive koristi, ako stvari krenu pogrešno!
Nikada u ovakvim uslovima nemojte nositi i piti alkohol! Postoji (pogrešno) mišljenje da će nas alkohol ugrejati i opustiti. Međutim, alkohol otupljuje naša čula i rasuđivanje, a takođe značajno ubrzava gubljenje toplote tela! Na ovakvim pecanjima zaboravite alkohol i sačuvajte ga za proslavu po povratku kući sa upecanim ribama.
Posebno budite oprezni ako sa sobom vodite decu (mada to ne biste trebali da radite)! Nikada ih ne gubite iz vida i pratite svaki njihov korak!
Obavezno biste trebali da znate i naučite osnove prve pomoći i šta raditi u situacijama ako neku upadne u vodu.
102-min 071-min

181-min

Ako do nesreće ipak dođe, najvažnije je sledeće: probajte da ostanete maksimalno mirni i koncentrisani. Dišite polako i duboko i nemojte činiti nagle i brze pokrete! Promislite sledeći korak koji treba da napravite. Ako se desi da upadnete u vodu, bolje je pokušati popeti se na led sa leđa, tj. iz pravca iz koga smo došli, nego pokušati izlazak iz vode unapred, jer ne možemo biti sigurni kakav je led ispred nas.

VAŽNO! Ovo svakako nisu, niti mogu biti svi saveti koje je moguće dati na ovako potencijalno opasnim izlascima na vodu, ali pridržavanje svega navedenog će sigurno pomoći za bezbedan i siguran boravak na ledu.

Ovo ne važi samo za ribolovce, već za sve koji se nađu na zaleđenoj vodi, klizači, šetači, biciklisti… jer svake zime možete pročitati jezive naslove tipa: Biciklom propao kroz led!

Ne junačite se i ne pijte – hrabrost počinje tamo gde prestaje razum!Hrabrost i mudrost nije isto što i hrabrost i ludost. Zato, kada zimi pecate bilo gde, na ledu ili nezaleđenoj vodi – naročito iz čamca – obavezno nosite na sebi prsluk za spasavanje! Nije to kukavičluk nego razum. Jer ako debelo natruntani bućnete u ledenu vodu nećete isplivati ni ako plivate kao Čavić. Jedino ako vam je glava totalno prazna, toliko šuplja da služi kao plovak, tada se zimi junačite po Dunavu i Savi, i pijte dok ste u čamcu, a prsluk vam ne treba.

KOMENTARIŠI