Petarde opasne po sve, kako pomoći ljubimcima

Petarde opasne po sve, kako pomoći ljubimcima

Foto: Stiri // ilustracija

Aleksandar Gavrić iz Animal rescue Serbia izjavio je u Novom danu da je važno da pričamo o temi petardi i njihovih posledica jer nisu samo životinje ugrožene, već i ljudi. Ističe da može izazvati razne probleme, ali ide dotle da može da izazove i smrt kod pasa. “Može se desiti da nikad ne možete da vratite životinju u normalu”, kaže on.

Iz Klinike za dečiju hirurgiju Instituta za majku i dete u Beogradu apeluju da roditelji deci ne kupuju pirotehnička sredstva jer sa njima dolazi i velika opasnost – trenutak nepažnje je dovoljan da neko zauvek ostane invalid. Ali, nisu samo ljudi ti koji mogu da stradaju od petardi, već i životinje.

Aleksandar Gavrić iz Animal rescue Serbia kaže da je veoma važno da pričamo o ovoj temi što češće.

„Nisu samo životinje ugrožene, ugroženi su i ljudi, zaboravljamo često autističnu decu, to ostavlja velike posledice i velike traume. Ta velika buka smeta svima, svi se mi trgnemo, pogotovo životinje koje ne znaju šta se dešava oko njih“, kaže on.

Objašnjava da kada petarda pukne dok je pas u šetnji, on se trgne, može otrčati pod auto, utrčati u šaht…

Foto: Unsplash / John Price

„Mačke se zavuku negde, pa ih nema nekoliko dana. Ako su u kući, zavuku se iza fotelja, ormana, neće da izađu, istraumirane su… Kod pasa može da izazove i srčani zastoj“, kaže.

Ističe da može izazvati razne probleme, ali ide dotle da može da izazove i smrt kod pasa.

„Vlasnici moraju da budu uz životinje u tom periodu, da ih hrabre, da budu uz njih, da se zavuku u neki deo stana gde je manja buka, eventualno puste neku muziku, budu sve vreme sa njima… Ako vide da njihove životinje to ne mogu da izdrže, da se posavetuju sa veterinarom, sedative ne treba davati na svoju ruku. To veterinar mora da propiše, to je neka prevencija“, kaže Gavrić.

Ljubimci su, naglašava, bukvalno istraumirani.

„Oni se tresu, ne znaju gde će, beže na sve strane, pokušavaju da se sakriju, može se desiti da nikad ne možete da vratite životinju u normalu, da se trza na svaki šušanj ili zvuk“, kaže.

Kaže da vatromet ubija slepe miševe.

„Nismo svesni da oni čiste nebo od insekata, a neodgovorno bacamo vatromet“, kaže.

Sve što radimo za par sekundi zabave, dodaje, može da napravi veliku štetu.

„A postoje drugi načini kako možemo da se zabavimo – pskalice, svetleći efekti, led diode, laseri… Nema potrebe da kupujemo pirotehnička sredstva. Važno je da ukažemo na to ako neko ilegalno prodaje, to nije cinkarenje, to je za dobrobit svih. I ja sam neko ko je bacao pre 30 godina petarde, dok mi nisu ukazali šta sve to može da uradi“, kaže.

Apelovao je na lokalne samouprave da, umesto običnih koji proizvode buku, nabave tihe vatromete.

KOMENTARIŠI