Na opšte iznenađenje, kvasac je preživeo 133 godine u flaši piva sakrivenoj u starim podrumima pivare, a vodeći eksperti pivarstva su sada uspeli da ponovo proizvedu pivo za koje se smatra da je preteča većine današnjih lagera.

Nekada davno, proces proizvodnje piva bio je prilično nepredvidiv, jer je često rezultirao fenomenom “pivske mučnine”. Ipak, 1883. godine “Carlsberg” laboratorija za istraživanja unapredila je kvalitet piva svojim revolucionarnim otkrićem čistog kvasca, čime je omogućeno dobijanje kvalitetnog piva iz svakog proizvodnog ciklusa. “Carlsberg” je tada besplatno podelio svoj čisti kvasac sa svim proizvođačima piva. Većina današnjih brendova lager piva vodi poreklo upravo od tog kvasca, a za ovakvo delo, pivara je primila zahvalnicu od nekih, danas svojih najvećih konkurenata.

– Bez ovog kvasca ne bi postojalo pivo koje danas čini 90% svetskog tržišta – izjavio je Martin Kornel, vodeći britanski istoričar pivarstva.

Naučnici u “Carlsberg” laboratoriji nedavno su došli do neverovatnog otkrića u starim podrumima kompanije u Kopenhagenu – nekoliko flaša jednog od najstarijih “Carlsberg” piva, proizvedenog od originalnog čistog kvasca davne 1883. godine, odolelo je “zubu vremena” i nakon godinu dana opsežnih istraživanja, iz njih su ekstraktovane ćelije živog kvasca.

U slavu 140. godišnjice “Carlsberg” laboratorije za istraživanja, vodeći naučnici i pivari laboratorije proizveli su ponovo prvo svetsko lager pivo na najautentičniji način, korišćenjem originalnog čistog kvasca i potpuno istog recepta, sastojaka i tehnika proizvodnje kao i 1883. Ovo dostignuće je svedočanstvo istorijskim otkrićima “Carlsberg” laboratorije kao i njenom današnjem neprevaziđenom kvalitetu i mogućnostima.

Predsednik “Carlsberg” fondacije i Borda poverenika “Carlsberg” laboratorije za istraživanja, profesor Fleming Bezenbaher, kaže: “Laboratorija je čuvena po nekim od najznačajnijih otkrića prošlog veka i predstavlja najsjajniji dragulj “Carlsbergove” riznice. Prvi kvalitetan lager na svetu proizveden je danas u čast istorijskih otkrića laboratorije i njenih današnjih mogućnosti.”

Po prvi put, nakon više od 100 godina, muškarci i žene moći će da okuse pivo koje ne samo da je preteča većine današnjih piva, već i oličenje jedinstvenih mogućnosti “Carlsberg” laboratorije za istraživanja.

Stiv Hindi, predsednik i suosnivač pivare “Brooklyn” izjavio je povodom ovog otkrića: “Mogućnost da pristupimo arhivu kompanije “Carlsberg” i ponovo proizvedemo originalno staro pivo je veoma uzbudljiva, ne mogu da dočekam da ga probam.”

KOMENTARIŠI