Privredne komore Srbije (PKS) je saopštila da su početnicima u biznisu u Srbiji dostupni krediti s povoljnim kamatama i bespovratna sredstva.

Ta podrška iz druge faze “Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja” je namenjena novim preduzetnicima, i novooosnovanim poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima koja postoje do dve godine, i svima koji imaju ideju za sopstveni biznis ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja.

Program obuhvata petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana, povoljne kredite komercijalnih banaka, garanciju za kredite banaka-partnera, bespovratna sredstva korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa.

Krediti u maksimalnom iznosu do 3.600.000 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija i za operativne troškove, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou, saopštila je PKS.

Cilj tog programa je “stvaranje stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenje uslova poslovanja u sektoru mirko, mali i srednjih preduzeća i preduzetništva i otvaranje novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji”, piše u saopštenju.

U prvoj fazi programa učestvovalo je 417 početnika u biznisu koji su prošli stručno-edukativne radionice u 18 gradova u Srbiji, uz podršku redavača PKS. Program sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji s Fondom za razvoj Srbije i uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KFW).

KOMENTARIŠI