Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Od 3. do 9. oktobra 2022. godine nizom aktivnosti obeležava se Dečija nedelja širom Srbije. Obeležavanje tradicionalno i u Požarevcu.

Obeležavanje Dečije nedelje u Požarevcu počelo je žurkom ispred vrtića i šetnjom po gradu u ponedeljak. Požarevački mališani danas šetaju po gradu maskirani, dok će sutra biti organizovana poseta policiji. Za četvrtak i petak u planu je sportski dan, kao i obilazak škole.

Da bi deca živela u podsticajnom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, u atmosferi punog poštovanja dečijih prava prema, neophodno je da svi društveni akteri rade zajedno na podršci porodici i roditeljstvu, uključujući alternativne oblike, čime se obezbeđuje dostojanstven život i podsticaj porodici i deci koja u njoj odrastaju. Stoga se ove godine, Dečija nedeljaobeležava pod sloganom: ŠTA DETETU TREBA DA RASTE DO NEBA!?

Dečija nedelja predstavlja uspešan model saradnje države, civilnih i profesionalnih organizacija na unapređenju prava i položaja dece u Srbiji, u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta iz 1989. godine.

Ova nacionalna manifestacija predstavlja uspešan model saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, i povezivanja svih važnih aktera u zaštiti dečjih prava.

Dečiju nedelju prepoznaju sve relevantne institucije obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture, pa se njena uloga iz godine u godinu unapređuje, a izbor najaktuelnijih tema od važnosti za položaj deteta u našem društvu doprinosti tome da se njeni rezultati prepoznaju na nacionalnom nivou.


Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “BITI RODITELJ U EVROPSKOM POŽAREVCU”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI