Počela prijava za 100 evra, isplata već od petka

Počela prijava za 100 evra, isplata već od petka

Foto: Pixabay // ilustracija

Od danas svi punoletni građani Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji moći će da se prijave za pomoć od 100 evra preko sajta Uprave za trezor, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.

Siniša Mali je naveo da građani za pomoć od 100 evra mogu da se prijave putem sajta idp.trezor.gov.rs.

“U petak će krenuti sa radom i kol centar. Tada ćemo u medijima objaviti brojeve telefona na koje će građani moći da se prijave”, kazao je Mali u Dnevniku RTS-a.

Ministar finansija je rekao da će isplata za penzionere i građane koji primaju socijalnu pomoć početi u petak i podsetio da oni ne moraju da se prijavljuju, već da novac dobijaju automatski.

Isplata novca na svakih pet dana

Prijava će, kako je rekao Siniša Mali, trajati do 5. juna, a isplata novca će ići sukcesivno.

“Na svakih pet dana ćemo isplaćivati one koji su se prijavili”, rekao je Siniša Mali i napomenuo da nema potrebe da se svi prijavljuju odjednom jer za sve, kako je rekao, ima dovoljno vremena.

Ministar finansija je rekao da je u budžetu za pomoć građanima predviđeno oko 60 milijardi dinara.

“Po meni je veoma važno da smo obećanje koje smo dali pre samo par nedelja i ispunili. Dakle, krećemo sa tom pomoći, krećemo sa tom isplatom. Prošle nedelje je bila velika vest da smo isplatili minimalnu zaradu. Prva minimalna zarada je isplaćena za 1.052.000 radnika na teritoriji Republike Srbije”, istakao je Mali.

“Ekonomska opravdanost ogromna” 

Govoreći o ekonomskoj računici koju država ima od finansijske pomoći građanima, ministar finansija je naveo da je ekonomska opravdanost ogromna zbog toga što će se taj novac potrošiti u prodavnicama na teritoriji cele Srbije.

“Kupiće se neka roba koja će morati da se proizvede. Dakle, podstičete onda i rast proizvodnje, što i jeste cilj, da što pre naša ekonomija krene da raste. S druge strane imate veoma važan efekat zbog kojeg ovu istu meru primenjuju najrazvijenije ekonomske zemlje sveta, SAD, Japan, Singapur, a to je psihološka mera. Želimo da pokažemo koliko je država jaka, koliko je sposobna da najveći teret krize podnese na sebe kada je privreda u pitanju i kada su građani u pitanju”, naveo je Siniša Mali.

Milion građana se prijavilo za sto evra

U prvih pet sati preko milion građana se prijavilo za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra.

KOMENTARIŠI