Za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća, juče je počela prijava za novčane podsticaje koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom.

Maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može dobiti je 25.000 evra, dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra. Sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara projekat će trajati tri godine, izveštava RTS.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za Jutarnji dnevnik da je prva prijava na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, stigla već juče u 8.30 časova, da može da konkuriše svako gazdinstvo, kao i da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća.

Najavio je i da će imati još dva takva poziva, jedan će biti namenjen za stočare, a posle toga i za ratare. čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe. Istakao je da je važno što se po ovom konkursu novac dobija unapred, 50 odsto granta, 40 odsto je kreditna podrška, deset procenata mora poljoprivrednik sam da obezbedi, dok je 14 banaka uključeno u taj sistem.

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mlađi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijena područja.

Kako kupiti traktor

Što se tiče nabavke traktora, istakao je da je veliko interesovanje, posebno u Priboju i Prijepolju i da je, kako saznaje, već 120 profaktura izdalo jedno preduzeće.

Dodaje da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra sa uključenim PDV-om. Takođe, ukazao je da ne može da se kupi samo poljoprivredno zemljište a sve drugo može.

– Ako traktor košta 20.000 evra sa PDV-om, 50 odsto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da bi ste obezbedili kredit od 40 odsto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami – objasnio je Nedimović.

Napomenuo je i da, kada je reč o traktoru, vlasnik ga ne može otuđiti pet godina, piše RTS:

Podvukao je da to novac Srbije, da se radi zajedno sa Svetskom bankom, ali da Srbija plaća kredit i da ne bi imali ovoliko kreditnih linija da Srbija nema dobar finansijski potencijal.

Naglasio je i da je procedura jednostavna.

– Kada vam se odobri kredite onda ulazite s biznis planom kod poslovne banke i mislim da svako može da konkuriše – kazao je ministar.

Naveo je i da su imali veliku akciju s otkupljivačima krompira i da je 300 tona krompira otkupljeno iz Prilika, Katića i sela Rti kod Lučana.

KOMENTARIŠI