Počele 22. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu

Počele 22. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu

Tradicionalne glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, 22. po redu, otvorene su u Požarevcu.

Predstavom „Narodna drama“ Narodnog  pozorišta Beograd, publika je otpočela još jednu pozorišnu avanturu koja se više od dve decenije odvija početkom aprila u Požarevcu, u čast velikog glumca.

Predstavi je prethodila i ceremonija otvaranja, tokom koje se prisutnima najpre obratio Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca koji je ujedno i predsednik umetničkog veća festivala.

– Glumac, odnosno dramski umetnik je profesija koju je, mišljenja sam, našim građanima najviše približio baš Milivoje Živanović. Oni koji su ga poznavali kažu da je pored ogromnog talenta bio beskompromisan kada je u pitanju rad u pozorištu, ali takođe i kada se trebalo dati na značaju pozorišnoj umetnosti i stati u odbranu glumačkom zanatu. Poštovan među kolegama, obožavan pred publikom, voljen kod sugrađana,… sve su to razlozi što festival u njegovu čast u njegovom gradu ima ovako veliki značaj danas u svetu teatra. Ne želeći da se hvalimo našim Milivojem samo rečima, podsećam da je upravo on bio centralna figura prošlogodišnjih Ljubičevskih konjičkih igara kada su ga dramskim prikazom otelotvorili glumci somborskog pozorišta, i to ne samo njega, već i ostale velikane srpskog glumišta iz ovoga kraja, Živku Matić i Žanku Stokić. Tako se čika Milivoje kroz ulogu, ponovo našao na defileu, na kome je nekada lično predvodio paradu.

Dragi glumci, sve reči koje sam izgovorio tokom ovog obraćanja, u službi su dobrodošlice vama i vašem božanskom daru kome ćemo se svi mi iz publike diviti do 6. aprila u okviru 22. Glumačkih svečanosti u čast Milivoja Živanovića. – naveo je, između ostalog, Spasović.

Po tradiciji, ključ grada Požarevca predat je glumcima, a čast da ga čuva tokom Glumačkih svečanosti, pripala je glumici Ani Sofrenović  koja je istakla:

– Mislim da je vrednost glumaca u tome da čuvaju čaroliju, da čuvaju mir i da čuvaju misao. Mi ćemo čuvati vaš grad u toku ovog festival – navela je Sofrenović a nakon toga, Besedu o glumcu kazivala je Svetlana Bojković, dramska umetnica.

Svake večeri stručni žiri i žiri publike biraće glumca predstave i na kraju festivala biće proglašen najbolji glumac ovogodišnjih Glumačkih svečanosti, koji će osim novčane nagrde od 150.000 dinara dobiti i statuetu Milivoja Živanovića.

U nedelju 2. aprila, sledi predstava „Ivanov“, A.P. Čehov u produkciji Narodnog pozorišta Beograd. Ostvarenje „Aveti“ Henrik Izben u produkciji BITEF Teatra, Budva grad teatra, MESS Sarajevo i Hartefakt fonda biće predstavljeno 3. aprila. U požarevačkom Centru za kulturu a u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 4. aprila gledaćemo predstavu „Pod žrvnjem“, a 5. aprila publika će imati priliku da pogleda i predstavu Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ u produkciji Ateljea 212.

Završne večeri festivala, van konkurencije biće izvedena predstava „Pasivno pušenje“ Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i u produkciji Zvezdara teatra.

U okviru pratećeg programa festivala u holu je otvorena izložba fotografija “Petar Kralj, uloge u pozorištu i na radiju”.

 

KOMENTARIŠI