Počeo upis prvaka

Počeo upis prvaka

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kaže da prvak postaje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina

Ove godine u Srbiji bi u školu trebalo da pođe 65.510 mališana stasalih za prvi razred, što je za 2.558 učenika manje u odnosu na prošlogodišnju generaciju.

Upis prvaka počinje 2. aprila, kao što je to uobičajeno, i trajaće do kraja maja, pa bi naredne školske godine u Srbiji u školu trebalo da pođe 65.510 mališana, što je manje nego lane.

Prema podacima koje je Republički zavod za statistiku (RZS) dostavio Ministarstvu prosvete, broj dece rođene na teritoriji naše zemlje stasale za upis u prvi razred školske 2018/19. godine je 65.510, dok ih je prošle školske 2017/18. godine bilo 68.068.

Ovih dana roditelji širom Srbije ubrzano završavaju sistematske preglede svoje dece predškolaca i okončavaju pripremu dokumentacije neophodne za upis dece u prvi razred. Približan podatak koliko će ove godine biti novoupisanih školaraca u Ministarstvu prosvete imaće, kažu, tek za oko dva meseca, jer upisni period tradicionalno traje od početka aprila do kraja maja.

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kaže da prvak postaje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Prema tome, u grupu ovogodišnjih prvaka ulaze mališani rođeni od 1. marta 2011. do 29. februara 2012. godine.

KOMENTARIŠI