Počeo Vaskršnji post, vreme kada treba opraštati i tražiti oproštaj

Počeo Vaskršnji post, vreme kada treba opraštati i tražiti oproštaj

Danas počinje Vaskršnji post koji je ujedno najstroži i najduži u godini, jer traje sedam nedelja, odnosno do Uskrsa koji se ove godine slavi 16. aprila.

Veliki post naziva se i Časnim postom koji je ime dobio po časnom krstu na kome je Isus stradao.

 Jelovnik je jasno propisan, nema mesa, sira, jaja, mleka i ostalih namirnica životinjskog porekla, takođe se ne konzumira alkohol.

Najstrože su prva i poslednja nedelja kada se jela spremaju isključivo na vodi (nakon prve nedelje, ostali dani su na vodi osim subote i nedelje kada se sprema na ulju, sve do poslednje nedelje).

Post nije puko izgladnjivanje i uzdržavanje od masne hrane, post služi da umiri dušu, očisti misli i privoli čoveka na mir, strpljenje i plemenitost. Sveštenici objašnjavaju da ne treba telo mučiti postom ukoliko ćemo biti besni, svadljivi i želeti zlo bližnjem svom. Vreme posta je vreme molitvi, dobrih dela, dobrih misli i tišine, vernici se ispovedaju kako bi u miru dočekali najveći hrišćanski praznik i pristupili svetom pričešću.

Protojerej Miodrag Pavlović pojašnjava da na početku ovog posta treba oprostiti, ali i zamoliti za oproštaj ukoliko smo nekoga uvredili.

Foto: A. Paunković / RAS Srbija

Prva nedelja posta zove se Čista, a sve do Uskrsa, uz posebna pravila, smenjuju se sedmice Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.

Iako kod Hrišćana sreda i petak trebaju biti posni tokom cele godine, većina vernika ipak to ne poštuje. Osim Vaskršnjeg posta, postoje još tri – Božićni, Apostolski i Bogorodičin.

– Božićni post počinje (od 28.novembra i do Božića 7.januara), strogo se posti samo sredom i petkom, ostali dani su na ulju, a subotom i nedeljom može se jesti  riba.

– Apostolski post ( Petrovski post) traje od Nedelje Svih Svetih do Petrovdana (kraj juna- početak jula). Tokom ovog posta u sredu i petak jedu se jela kuvana na vodi, bez ulja.

– Bogorodičin post  (Uspenski ili Gospojinski) – (avgust)  i traje 15 dana. Tokom cele sedmice sprema se hrana na vodi, u subotu i nedelju dozvoljena je hrana na ulju, kao I čaša vina.

Kako post utiče na zdravlje

Foto: Ana Paunković / RAS Srbija

Kada se pomene reč post, prva asocijacija mnogima je izgladnjivanje i klonulost, međutim to nije tačno. Oni koji su se podvrgli postu tvrde da su upravo u tom periodu imali više energije, bili su mirniji i vidno raspoloženiji. Uzdržavanjem od masne, teške hrane, kao i redukovanim obrocima mogu se ublažiti problemi sa dijabetesom, gojaznošću, aknama, padom energije…

Međutim, zbog određenih bolesti nekima je post zabranjen. Oni poste koliko mogu da izdrže, a kasnije se pričešćuju. Trudnice se takođe mogu pričestiti bez obzira da li poste ili ne.

Primer posnog jelovnika:

Tokom posta može se jesti kuvano povrće grašak, pasulj, boranija, pečeni/kuvani krompir, pirinač na vodi, salate, med, džem, semenke, suncokret, voće… Nikako ne treba zaboraviti na pravilan unos tečnosti (najmanje tri litara vode u razmacima)

Napomena: Proizvodi na kojima piše “posno” (majonez,  posni kačkavalj…) mogu sadržati surutku, mleko, jaja..

KOMENTARIŠI