Počinje akcija MUP-a, masovna provera alkohola u krvi i testiranje na drogu

Počinje akcija MUP-a, masovna provera alkohola u krvi i testiranje na drogu

Foto: YouTube screenshot / arhiva

Ove nedelje zabeleženo je 40 nasilničkih vožnji, 20 vozača bilo je pod dejstvom narkotika i oko 80 njih bilo je u teže alkoholisanom stanju na teritoriji Srbije.

Zato će i za vikend, ali i sledeće nedelje, biti pojačane kontrole saobraćaja i to alko-testom i testom na droge, naročito posle 23 časa.

Najavljeni su u kontroli novi automobili sa kamerama koji prepoznaju registarski broj i beleže učinjeni prekršaj u pokretu. Spremljeno je 30 automobila presretača za sve pravce koridora i policija želi da negativne trendove i teške saobraćajne udese predupredi.

“Kamere u sistemu video-nadzora mogu dokumentovati niz saobraćajnih prekršaja, one dokumentuju i to da li je vlasnicima vozila istekla registracija i u narednom periodu biće poslato nekoliko hiljada prekršajnih poziva zbog dokumentovanih saobraćajnih prekršaja”, kaže Boban Milinković iz MUP-a Srbije.

Prilikom svakog zaustavljanja patrole saobraćajne policije će meriti nivo alkohola, a tamo gde je sumnjivo i prisustvo narkotika.

Dešava se često, naročito kod mlađih od 20 godina, da voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a da im se u automobilu pridruže ostali drugovi i drugarice.

U tom slučaju nova vozila koja mogu da vrše identifikaciju lica, automatski će obavestiti prvu stanicu policije i roditelje. Ako se pretresom utvrdi da suvozači kod sebe imaju marihuanu, kokain ili nešto slično idu u zatvor sa vozačem.

“U vozilu postoji čitač biometrijskih dokumenata i to se odnosi i na proveru indentiteta lica, odnosno na poveru vozila”, kaže Milinković.

Policija posebno upozorava vozače motora da ne voze i piju. Neki zaustavljeni i isključeni iz saobraćaja kažu da je to deo uživanja i folklora koji nigde na svetu nisu zabranjeni.

Međutim, prošle godine svaki treći bolnički krevet na ortopediji bio je zauzet sa nekim koji je vozio motocikl ili moped. MUP moli motocikliste da, pored izbegavanja pića, nose i zaštitnu opremu.

KOMENTARIŠI