Foto: Daniel FR / German Wikipedia

Letnje računanje vremena u Srbiji počinje u nedelju, 26. marta, kada kazaljke, u dva sata ujutru, treba pomeriti jedan čas unapred.

Letnje računanje vremena 2023. godine počinje u nedelju, 26. marta. Tada ćemo, u noći između subote, 25. marta, i nedelje, 26. marta, kazaljke pomeriti za jedan sat unapred, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći ćemo spavati sat vremena kraće, ali će dan biti duži.

Letnje računanje vremena u 2023. godini završava se 29. oktobra 2023. u 3.00, tako što se pomeranjem za jedan sat unazad vreme u 3 sata računa kao 2.

Pomeranje sata u Srbiji, kao i u većini zemalja Evrope, dešava se dva puta godišnje – poslednjeg vikenda u martu prelazimo na letnje, dok poslednjeg vikenda u oktobru počinje zimsko računanje vremena.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine, u skladu s odlukom EU, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

Saglasnost o predlogu Evropske komisije da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta. Predlog je 2019. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.

KOMENTARIŠI