Počinje vakcinacija i u Požarevcu

Počinje vakcinacija i u Požarevcu

Foto: Pixabay // ilustracija

U utorak je u Srbiji počela masovna vakcinacija na 300 punktova u gotovo svim većim gradovima, u Požarevcu od danas.

Povodom početka vakcinacije u Požarevcu, danas u podne ispred Medicine rada biće održana konferencija za medije na kojoj će se obratiti i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović. Opširnije tokom dana na našem portalu.

Podsetimo prošlog utorka je u Požarevcu počela vakcinacija zdravstvenih radnika. Vakcinu Fajzer-Biontek primilo je prvog dana 99 zdravstvenih radnika požarevačke bolnice. Ukupno je protekle nedelje bilo dostupno 265 doza vakcine.

Podsetimo, građani mogu telefonom ili elektronski da se prijave koju žele od tri vakcine: “Fajzera” i “Bionteka”, rusku “sputnjik” ili kinesku “Sinofarmovu”.

Među prvima koji su stali u red za masovnu vakcinaciju u Kruševcu vojnici, policajci, zaposleni u pravosuđu, u Kraljevu stariji.

Požarevac i Čačak masovnu vakcinaciju počinju danas, u Suboticu su već stigle prve doze kineske vakcine. Vakcinacija je počela i u gradu na Nišavi.

Ceo proces traje osam minuta, uz 15-minutno čekanje.

Bar 20-30 odsto vakcinisanih da bismo bili bezbedni 

A kada bi vakcine protiv koronavirusa mogle da utiču na epidemiju u Srbiji, objašnjava resorni ministar.

“Preko 30 odsto koji su preležali i imaju antitela, ako bi imali 20-30 odsto vakcinisanih, bili bi bezbedni. Podsećam bili bi bezbedni do jeseni, ono što bi trebalo da se veći deo ljudi vakciniše na jesen”, poručuje ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U procesu imunizacije, objašnjavaju virusolozi, vreme ima bitnu ulogu.

“Za sada je pokazano da su vakcine efikasne protiv novih varijatni virusa. U slučaju da virus i dalje cirkuliše u prirodi duži vremenski period doći će do akumulacije i novih mutacija, one se dešavaju tokom celog virusnog genoma, ali je važno pratiti one koje se dešavaju u onim genima koji su odgovorni za te proteine koji su uključeni u indukciju imunološkog odgovora organizma”, naglašava virusolog i član Kriznog štaba Tanja Jovanović.

Prvog dana masovne vakcinacije među onima koji su počeli da stiču imunitet protiv koronavirusa i episkopi, sportisti, glumci.

“Hvala bogu, svet reaguje i medicina napreduje i nalazi sve efikasnije odbrane i danas ono što je epidemija bila u 14. veku nije više opasnost za čovečanstvo”, kaže episkop Lavrentije.

Vakcinu je primio i Dejan Udovičić. “Potrebno je da se nas što više odazove, ovo je pravi put, da smo svi jedan tim”, dodaje Udovičić.

Za vakcinaciju vam nije potreban pi-si-ar test, samo lična karta, a pre uboda i pregled lekara opšte prakse.

KOMENTARIŠI