Vraćene kazaljke jedan sat unazad

Vraćene kazaljke jedan sat unazad

Foto: Pixabay // ilustracija

Letnje računanje vremena u 2021. godini završeno je u nedelju, 31. oktobra, u 3:00 časa posle ponoći, kada su kazaljke treba vračene jedan sat unazad, na 2:00 sata.

Zbog pomeranja jednog sata unazad, čas koji se 31. oktobra pojavljuje dva puta, između 2:00 i 3:00 sata, prvi put je označeb kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B.

Pomeranje sata uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog veka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize. Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru. Pomeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Pojedini astronomi su protiv veštačkog “produženja” dana, jer smatraju da prirodu ne treba “mučiti”, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

KOMENTARIŠI