Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša B. zbog masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje. Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca. Tužilaštvo predlaže maksimalnu kaznu od po 20 godina zatvora za Uroša B. i njegovog oca Radoša B.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša B. koji je, kako se sumnja, 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je 12 ranio.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac Radiša B., kao i rođaci Goran i Boris G. iz Kragujevca.

Urošu B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

“Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je Uroš B. 4. maja 2023. godine, oko 22.20, upravljajući putničkim vozilom marke ‘mercedes’, u kom je poneo automatsku pušku proizvođača Zastava, model M-70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolj marke ‘Tokarev’ TT-33, nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M-52, jednu ručnu bombu M-75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M-79, došao kod Spomenika palim borcima u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namerom da ih liši života, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz navedene automatske puške ispalio više desetina projektila u pravcu oštećenih lica, nakon čega je, kada je ispraznio okvir sa municijom, isti zamenio i nastavio da puca u oštećene, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji, kojom prilikom je na licu mesta lišio života M. M., dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli N. S., L. M., P.M. i maloletni N. M. i A. M., svi iz Malog Orašja”, navode iz Tužilaštva.

Tom prilikom okrivljeni Uroš B. je ranio još četiri osobe, dok je na još četiri osobe pucao, ali ih je promašio.

Nakon toga, kako je utvrdila istraga, Uroš B. se vozilom kojim je došao do tog mesta, odvezao u Dubonu, selo udaljeno nekoliko kilometra, gde je uočio više osoba koje su radile na ogradi dvorišta i, sa namerom da ih ubije, izašao je iz vozila i iz pištolja marke “Tokarev” ispalio više metaka u njih, kao i u još jednog oštećenog koji se nalazio u neposrednoj blizini. Tom prilikom ih je pogodio i naneo im teške telesne povrede.

“Okrivljeni Uroš B. se nakon toga, ponovo odvezao navedenim vozilom nedaleko odatle, do OŠ ‘Momčilo Živojinović’, gde je zaustavio vozilo, ušao u dvorište škole i tom prilikom, sa namerom da ih liši života, iz navedene automatske puške počeo da puca u pravcu više lica koja su se tu međusobno družili, pri čemu je u oštećena lica, koja je pogodio, a koji su se nalazili na zemlji, ponovo iz neposredne blizine pucao, lišivši života na licu mesta M. L. i K. L., koji su brat i sestra, dok je D. T. usled zadobijenih rana ubrzo preminuo”, navodi se u saopštenju.

Okrivljeni Uroš B. je tom prilikom ranio još četiri osobe i naneo im teške telesne povrede opasne po život, ispalio je i više projektila u još četiri osobe, ali ih je promašio.

Otmica taksiste

“Dalje, kako je to utvrđeno u istrazi, bežeći sa lica mesta, u selu Šepšin uočio je parkirano putničko vozilo, sa ključem za startovanje u kontakt-bravi i njime se odvezao u blizinu naplatne rampe u Malom Požarevcu, gde je ostavio vozilo, a poneo sa sobom dve ručne bombe, da bi zatim, neopaženo prišao do taksi vozila, koje je čekalo na naplatnoj rampi, gde je, uz pretnju aktiviranja ručnih bombi, prinudio oštećenog vozača da nastavi kretanje vozilom kako bi izbegao policijske službenike, dok je u vozilu bila putnica, odakle su nastavili kretanje prema mestu u opštini Ub, gde je oštećena putnica izašla iz vozila, kojoj je zapretio da ne sme ništa da prijavi, a potom je naredio vozaču taksi vozila da ga odveze do sela Vinjište, na teritoriji grada Kragujevca, gde je kasnije pronađen i lišen slobode od strane policijskih službenika, u prepodnevnim časovima”, ističe se u saopštenju.

Istragom je utvrđeno i da je Uroš B., u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju.

Njegovom ocu Radiši B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija – jedan pištolj, jedan revolver, 241 metak različitog kalibra, 854,38 grama crnog baruta, kao i različite delove za oružje.

Pored toga, Radiši B. se stavlja na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava:

“Između ostalog, i automatsku pušku sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača ‘Zastava’, model M-70 AB2, pištolj marke ‘Tokarev’ TT-33, kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M-52, jednu ručnu bombu M-75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M-79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće, omogućivši tako svom sinu okrivljenom Urošu B., kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi, vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće u džak peska, a koju automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio dana 4. maja 2023. godine prilikom lišavanja života 9 osoba”, navodi Tužilaštvo.

Goran i Boris G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću  količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za Uroša B.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju, sa predlogom da se svim optuženim licima produži pritvor.

Okrivljeni Uroš B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega, shodno odredbama čl. 44 a stav. 2 Krivičnog zakonika, njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora već, kao maksimalnu, kaznu zatvora od 20 godina, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici.

Tužilaštvo je predložilo da se i njegovom ocu, okrivljenom Radiši B., izrekne kazna od 20 godina zatvora, kao jedinstvena maksimalna kazna za oba krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

Za optužene Gorana i Borisa G. tužilaštvo je stavilo predlog da budu osuđeni na kazne od po 6 godina zatvora.

KOMENTARIŠI