Podunavlje i istočna Srbija neotkriveni turistički raj, zahvalnost EU na podršci razvoju

Podunavlje i istočna Srbija neotkriveni turistički raj, zahvalnost EU na podršci razvoju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su istok Srbije i Pomoravlje “biseri” naše zemlje i istakao da Srbija bez pomoći Evropske unije ne bi mogla u toj meri da uloži u razvoj turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u istočnom delu Srbije. Donje Podunavlje i istočna Srbija neotkriveni su turistički raj koji ima veliki potencijal, kaže Sem Fabrici.

U okviru Međunarodnog beogradskog sajma turizma predstavljen je početak projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” u okviru kojeg su EU i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj uložili 16,5 miliona evra za projekte na istoku Srbije.

U fokusu projekta je osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju – Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Predsedik Vučić rekao je na predstavljnju da će istok Srbije drugačije kada svi ovi projekti budu implementirani i dodado da će se razviti i druge grane, a ne samo turizam.

“Tih 16,5 miliona evra za različite projekte je ogroman novac… Neće da promeni sve, ali je teško da bismo, bez obzira na sve uspehe koje imamo u ekonomskoj politici, mogli da izdvojimo novac za ove projekte”, rekao je Vučić.

Ocenio da EU na pametan način ulaže novac u strateški razvoj i turističke potencijale, ali i dubinski i raznovrsno, kako bi Srbija mogla da privuče različite kategorije ljudi da dođu na istok naše zemlje.

“Istok Srbije i Podunavlje su biseri Srbije, koje do danas nismo iskoristili”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je uz pomoć EU obnovljena Golubačka tvrđava i istakao da će, kada budu završeni projekti, i Kladovo, Negotin, Zaječar i drugi delovi istočne Srbije, potpuno drugačije izgledati.

“Ovo što radi EU otkriće nam lepote naše zemlje, da mi možemo da vidimo koliko nam je lepa Srbija i šta možemo da uradimo za našu zemlju”, rekao je Vučić, ističući da mnogo građana Srbije nije nikada bilo na istoku zemlje.

Ukazao je da će zahvaljujući ovim ulaganjima doći do procvata ugostiteljstva u istočnoj Srbiji, a da će građani tog dela zemlje videti da imaju šansu da ostanu u svojoj zemlji i da ne idu u svet da tamo zarade hleb.

“Molim ljude da dobro čuju šta je sve što hoćemo sa ovim novcem da uradimo. Nama ostaje posle da uradimo još, da privučemo ljude iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, ali i iz celog sveta”, rekao je Vučić.

Na nama je da pokažemo šta imamo

On je primetio da Nemci, Austrijanci i Holanđani imaju neverovatnu ljubav prema Dunavu, te da će dolaziti sve više kod nas, ovde će ostaviti novac, a na nama je da im pokažemo šta imamo.

“Ovo je izvanredna prilika da im ponudimo nešto bolje i više. Potrudićemo se da na ovaj novac dodamo i sami još sredstava, kako bismo popravili komunikacionu infrastrukturu ka istočnoj Srbiji, brzu saobraćajnicu ka tom delu zemlje”, rekao je Vučić.

Ponovio je da bez EU, kako god to nekome nepopularno zvučalo, ne bismo mogli ovako nešto da uradimo, te izrazio nadu da će evropski partneri nastaviti da ulažu u istok, ali i u druge delove Srbije, jer su, kaže, prelepe i zapadna Srbija, celo Podrinje, jug zemlje…

Fabrici: Podunavlje i istočna Srbije neotkriveni turistički raj

Donje Podunavlje i istočna Srbija neotkriveni su turistički raj koji ima veliki potencijal, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici dodajući da će se u naredne tri godine raditi da se ta turistička destinacija predstavi Evropi, ali i ostatku Srbije.

Fabrici je kazao i da već četiri godine živi u Srbiji i da je to divna zemlja koja ima jedinstven turizam.

Kulturno nasleđe Srbije je jedinstveno i tu smo da pomognemo da se ojača, kazao je Fabrici i dodao da je od kako je rekonstruisana Golubačka tvrđava bilo više od 150.000 posetilaca iz celog sveta.

“Istočna Srbija nije samo bogato kulturno nasleđe već i božanstvena priroda, to je i region vina, tako da planiramo i finansijski da pomognemo Rajačke Pimnice, koje neguje kulturu vina. Pružićemo tako svim turistima mogućnost ne samo da prespavaju već i da uživaju u svim vinskim čarima ovog kraja”, kazao je Fabrici.

Otpravnica poslova u ambasadi Nemačke u Beogradu Dorotea Gizelman je izrazila zadovoljstvo što GIZ sprovodi projekat za razvoj srpskog turizma, podsetivši da se navršava 20 godina nemačko-srpske razvojne saradnje i da je u prethodnom periodu u fokusu bila saradnja na jačanju konkurentnosti privrednog sektora, ali i stvaranju boljih uslova za život stanovništva.

Ministar Rasim Ljajić je zahvalio predstavnicima EU i svima koji su doprineli realizaciji projekta, a posebno Ministarstvu za evropske integracije koji je partner Ministarstvu turizma i dodao da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu u kojoj su turistički projekti visoko na lestvici priorieta.

Inače, “EU za kulturno nasleđe i turizam” je deo kampanje i projekta “EUzatebe” , koji je usmeren razvoju turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju EU sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

KOMENTARIŠI