Poginuo na dan kada je trebalo da zaprosi devojku

Poginuo na dan kada je trebalo da zaprosi devojku

Na kopu “Drmno” u sredu popodne pronađeno je beživotno telo radnika Dušana Suzića (32) iz Kostolca, na pretovarnoj traci na čijem je čišćenju radio. On je radio u prvoj smeni, a telo mu je pronađeno oko 15 h kako leži na traci na oko stotinak metara od bagera, gde je radio kao pomoćnik bageriste trake. Uviđajem je utvrđeno da je radnik zadobio teške povrede glave i prelom noge. Za sada nije poznato kako je radnik nastradao, da li mu je pozlilo pa je pao na traku, ili ga je ona zahvatila dok je radio na njenom čišćenju, mada ona tada treba da je isključena. To će se utvrditi nakon obdukcije, koju je naložilo Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu.

Kako smo nezvanično saznali od njegovih kolega, Dušan je pre primopredaje smene, rekao da treba samo još nešto da odradi, a onda da krene kući.

-Dušan je radio kao pomoćnik bageriste na bageru B-1300. Na kraju smene, oko deset do tri rekao je šefu da ide da proveri traku i da, eventualno nešto očisti, ako bude potrebno kako bi traka nesmetano nastavila da radi. Šef mu je rekao da ne treba da to radi i da ide kući da se spremi da proslavi devojčin rođendan, koji je slavila toga dana. On je, pošto je bio savestan radnik, to odbio  i otišao da obavi posao, i samo nekoliko minuta posle toga nastradao-vidno uzbuđen priča njegov kolega. Drugi Dušanov kolega sa očima punih suza priča da je Dušan ujutru na smenu došao vidno raspoložen jer je toga dana bio rođendan njegove devojke sa kojom se dugo zabavljao.

-Eh, šta ti je sudbina-kršeći ruke uz dubok uzdah priča njegov kolega koji nije hteo da mu se objavljuje ime i nastavlja.-Ceo dan je pričao kako će da proslavi devojčin rođendan i da će uveče da je zaprosi da se uda za njega,a ono, ovako u mukama da skonča svoj mladi život – priča naš sagovornik.

Prema rečima radnika sa kopa Drmno Dušan je iz bagera sišao na traku koja je bila u pokretu i koja se nalazi na visini oko 15 metara da je prekontroliše.

-Taj deo gde je kročio Dušan zove se “kosi lim” i izuzetno je klizav. Dušan se, najverovatnije okliznuo i valjci su zahvatili kapuljaču njegove jakne, a kasnije i samog Dušana. Traka i valjci su ga prosto samleli, i možemo da zamislimo u kakvoj je agoniji skončao, jer traka se izuzetno sporo kreće i njegova smrt je bila dugotrajna – pričaju radnici detalje ove nesreće.

Iako je Hitna pomoć brzo došla, lekari su samo mogli da konstatuju smrt. Ubrzo je došla i policija, kao i mrtvozornici, koji su uz pomoć dizalice sa korpom skinuli telo, a onda je transportovano na obdukciju, koja će utvrditi tačan uzrok smrti, pošto je to tražilo požarevačko Osnovno tužilaštvo.

Inače, Dušanov otac, koji je radnika TE-KO, poznat je kostolački sportista jer je bio dobar rukometaš, a nakon rukometne karijera bavio se kuglanjem u šampionskom timu Rudara. U trenutku tragedije Dušanov otac je bio u Bosni, u poseti Dušanove babe njegove majke, pa je kombinat poslao svoje vozilo da ga dovezu. Dušan je imao stariju sestru, koja je, kako kažu neki kostolčani bila u trećem mesecu trudnoće.

Sahrana tragično preminulog rudara biće špoznata nakon što se izvrši obdukcija.

Post rudara na Dušanovoj fejsbuk stranici

Kažu, ti radiš na kopu, blago tebi, velike su vam plate.
-Da, velike su nam plate, ali te pare ne kupuju zdravlje i život koji se onog trenutka kada sidješ u tu rupu gube… Onog trenutka kad udješ u službeno vozilo tebi je glava u torbi!!!Čekaju te razne strme nizbrdice, neravni tereni, blatnjavi, peščani, zaledjeni, visoko naponski kablovi, bageri, stanice, trake, vodosabirnici, kanali…Mi se ne vozimo asfaltiranim putevima, mi ne sedimo u toplim kancelarijama, mi ne radimo u sakoima i lakovanim cipelama… MI SMO RUDARI i nije nam lako, pogotovo kad izgubimo kolegu, druga sa kojim smo svakog dana delili taj rudarski hleb.  ? ? ? Dusan Suzic počivaj u miru brate moj!!!

Druga nesreća u samo dva dana

Pre dva dana, na sličan način, teško povređen je još jedan mladi rudar, ali o tome rukovodstvo “kopa nije, kao i u ovom  slučaju, da izvesti javnost.
Naime, u ponedeljak na kopu desila se nesreća gde je mladi rudar zadobio teške telesne povrede opasne po život, u vidu preloma ruku i nogu. On je, prema rečima našeg sagovornika, hteo da skrati put tako što je prošao ispod transportne trake. Inače, to je po pravilima strogo zabranjeno, zbog bezbednosti. Mladi rudar se oglušio o to pravilo i prilokom prolaska  ispod trake, valjci i traka su zahvatili njegovo telo, polomivši mu ruke i noge.

KOMENTARIŠI