Pojačana kontrola poštovanja mera na veseljima, inspekcija će prekidati svadbe

Pojačana kontrola poštovanja mera na veseljima, inspekcija će prekidati svadbe

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Tokom vikenda inspektori su kontrolisali poštovanje epidemijskih mera u 3.800 objekata, a izrekli su 29 kazni.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže za RTS da je najviše kontrola bilo u javnom prevozu, kao i da je uočeno dosta nepravilnosti. Najavio je i ukrštanje inspekcija i zajednički rad na terenu i pojačanu kontrolu sala za veselja. Verovatno ćemo neke svadbe morati da prekinemo i da nekim vlasnicima objekata izreknemo meru zabrane korišćenja i upotrebe tih prostorija, poručio je Stamenković.

Goran Stamenković ističe da je tokom ovog vikenda bilo više od 250 kontrola javnog prevoza, autobusa u međugradskom i međumesnom saobraćaju i istakao da je uočeno dosta nepravilnosti.

“Za sada je izrečeno više od 20 prekršajnih naloga, preko 550.000 je iznos izrečenih naloga. U Beogradu je izrečeno najviše naloga, pa onda nešto u Nišu i Leskovcu i u ostalim gradovima zapadne i istočne Srbije”, dodao je Stamenković.

Naglasio je da je javni prevoz uočen kao najveći rizik. “To je bilo svima jasno. Prethodnih mesec dana smo svedoci toga da se mnogi nisu pridržavali mera”, dodao je on.

Ističe da su krenuli od pravnih lica i da su kažnjeni određeni autobuski prevoznici.

“Svi vozači koji nisu nosili maske dobili su prekršajne naloge, a tek ćemo sada pooštriti nadzore nad objektima koji iznajmljuju svoje sale za svadbena veselja i proslave”, najavio je Stamenković.

Navodi da je u tu kontrolu krenula tržišna inspekcija, koja će biti neka vrsta savetodavne podrške svim pravnim licima, da ih ponovo podseti na mere koje su mesecima na snazi.

Na pitanje šta će biti ako se vlasnici objekata ni nakon tog podsećanja ne budu pridržavali mera, Stamenković kaže da će pojačane kontrole proslava krenuti od četvrtka do nedelje.

“Naše kontrole će krenuti praktično pojačano u produženom vikendu od četvrtka. Ove nedelje će se raditi taj pojačan nadzor, ali od četvrtka ide jedan drugi modalitet – ukrštanje inspekcija i zajednički rad na terenu”, objasnio je Stamenković.

“To znači da ćemo morati verovatno i da neke svadbe prekinemo, verovatno ćemo morati da nekim vlasnicima objekata izreknemo meru zabrane korišćenja i upotrebe tih prostorija i pražnjenje tih objekata”, dodao je on.

Naglasio je da to neće prijatno, ali da je takav dogovor i da će insistirati na tome da svi inspektori preduzmu i koriste svoja ovlašćenja u maksimalnoj mogućoj meri.

Govoreći o tome šta će biti fokus kontrola u narednom periodu, Stamenković kaže da osim povećanog broja nadzora, koji je za vikend bio povećan za 30 odsto, kaznene mere su udvostručene za samo dva dana, ali i da se još sumiraju rezultati tih nadzora.

“Sigurno ćemo raditi koordinisane zajedničke nadzore, napravljeni su parovi inspekcija koji će raditi na terenu i sve to treba da prema određenim subjektima i delatnostima dâ efekte na terenu, ne samo zbog obima kažnjavanja nego i maksimalnog preduzimanja mera shodno zakonu”, kaže Stamenković.

Na pitanje razmišlja li se o tome da kazne budu oštrije, Stamenković kaže da će sigurno biti oštrije.

“Osim dupliranja samih naloga, pojačanog nadzora, inspektori su na posebnom ispitu, jer je veliki broj zaraženih i ja očekujem maksimalnu mobilizaciju svih angažovanih republičkih, a posebno lokalnih inspekcija”, zaključio je Stamenković.

KOMENTARIŠI