POJAČANE KONTROLE: Na udaru vozači koji telefoniraju

POJAČANE KONTROLE: Na udaru vozači koji telefoniraju

Foto: Urban City / B.P. // Ilustracija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od petka su, pa sve do kraja letnje turističke sezone, počeli da sprovode pojačanu kontrolu radi otkrivanja nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, saopštio je u četvrtak MUP.

Za ovaj prekršaj, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od – 10.000 dinara.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, navode iz MUP, prisutan je trend povećanog činjenja ovog prekršaja. Prema njihovim podacima, za prvih šest meseci ove godine sankcionisano je oko 25.000 vozača. To je za 13 procenata više u odnosu na isti period 2018. godine.

Kako kažu iz MUP, rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta. Pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

– Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način – piše u saopštenju MUP.

 

KOMENTARIŠI