Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Na osnovu predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo iznude u saizvršilaštvu, prema osumnjičenima D.S. (20 godina) i B.Ć. (19 godina) određen je pritvor u trajanju od 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi uticati na svedoke.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su kao saizvršioci, u prisustvu svedoka, dana 20. i 21.05.2023. godine, upotrebom sile i pretnje pokušali da maloletnog oštećenog prinude da im pribavi novac u iznosu od 2000 eura, tako što su mu najpre u kući u kojoj živi zadali više udaraca rukama i nogama po telu, a potom narednog dana putem telefonskih poruka ponovo od oštećenog zahtevali da im pribavi nevedeni iznos do kraja meseca, uz pretnju po život i telo oštećenog.

Od strane tužilaštva je prema osumnjičenima najpre određeno zadržavanje a potom je, s obzirom na činjenicu da je u toku postupka potrebno ispitati više svedoka i maloletnog oštećenog, predloženo i određivanje pritvora.

Krivično delo iznude čini svako ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, silom ili pretnjom prinudi drugog da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine. Za osnovni oblik navedenog krivičnog dela zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu.

KOMENTARIŠI