Foto: Urban City

Opština Malo Crniće prostire se u dolini reke Mlave u plodonosnoj ravnici Stig. Prvi pomen naselja ovog kraja nalazi se u turskom Braničevskom tefteru iz 1467.

Foto: Urban City

U njemu su popisana sela: Salakovac, Gonje i Donje Crniće, Batuša, Kalište, Kula, Toponica, Kobilje i Malo Gradište (od onih naselja koja i danas postoje). Porodica Bajloni je 1869. ovde podigla Bajlonijev mlin (danas „Mlin Mlava“).

Foto: Urban City

U subotu, 14. oktobra 2017. godine u 15 časova u spomen parku na spomeniku podignutom u znak sećanja na stradale žrtve u Drugom svetskom ratu, položeni su venci od strane predstavnika lokalne samouprave Malo Crniće i pripadnika vojske Srbije, požarevačkog garnizona čime je započeto obeležavanje Dana opštine Malo Crniće.

U 17 časova održana je svečana sednica opštine Malo Crniće, koja je ujedno bila i uvertira u svečano otvaranja 46. FEDRAS-a. Sednicu je otvorila predsednica Skupštine opštine Malo Crniće Goranka Stević koja je pozdravila sve prisutne goste u prepunoj sali FEDRAS-a i čestitala Dan opštine Malo Crniće.

Prisutnim gostima potom se obratio predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević koji je svim stanovnicima opštine Malo Crniće čestitao ovaj dan, ali i dobitnicima priznanja koja su dodeljena na kraju svečane sednice.

Foto: Urban City
Foto: Urban City
Foto: Urban City
Foto: Urban City
Foto: Urban City

 

 

KOMENTARIŠI