Na sajtu Zavoda za zaštitu zdravlja Požarevac  objavljena su najnovija merenja polena u vazduhu u Požarevcu i u prečniku od 25km.

PROGNOZA ZA PERIOD OD 28. DO 30. JULA 2020. god.

Foto: ZZJZ Požarevac

U narednom periodu u vazduhu se očekuju niske koncentracije polena ambrozije, konoplje, štira, borova, bokvice, trava, lipe i koprive.

Grad Požarevac i u 2020. godini pristupa temeljno sistematskom uništavanju ambrozije.

U odnosu na 2016. godinu kada je Grad Požarevac za ove namene izdvojio oko milion dinara, u 2020. godini izdvojeno je nešto više od 4 miliona dinara bez poreza, a ove godine ovaj posao obavlja EKO SAN PLUS sa EKO SAN iz Beograda.

Uništavanje ambrozije sprovodi se ove godine na teritoriji Grada Požarevca na ukupnoj površini od 99,1 hektara, od toga 61 u Požarevcu, a 33 na teritoriji Gradske opštine Kostolac. Do 31. avgusta 2020. godine vršiće se košenje ambrozije, a do 18. septembra 2020. godine održavanje pokošenih površina na kojima je uočena ova biljka.

O AMBROZIJI

Ambrozija je rod invazivnih korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. U narodu je poznata i pod nazivima limundžikopašparložna travapelenasta ambrozijaamerikanka i fazanuša.

Ambrozija je jednogodišnja biljka visine od 20 cm do 2 m. Koren je vretenast, stablo je uspravno, razgranato, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama, jako izrezanim, sa uskim režnjevima. Presek stabla je četvrtast ili okrugao.

U prirodi je niko ne jede zbog gorkog ukusa. Cvetovi su skupljeni u duge grozdaste cvasti na vrhu stabala i grana, žućkaste boje. Niče od sredine aprila, a cveta u kasno leto i jesen, od sredine jula do prvih jesenjih mrazeva.

Foto: Pixabay

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% ljudi. Od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60% slučajeva. Kod najosetljivijih osoba 8-20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije proizvodi 1-8 milijardi polenovih zrna.

U polenu ambrozije je konstatovano 52 jedinjenja koja su alergogena od kojih su 6 posebno opasni. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekim situacijama preći i u astmatične napade. Sve češće se u svetu beleže smrtni slučajevi izazvani preteranom alergijskom reakcijom na ambroziju.

Ambrozija ne izaziva samo reakcije kod ljudi već i kod životinja.

Ambrozija je prvi put je u Srbiji primećena u Sremskim Karlovcima 1953. godine.

KOMENTARIŠI