Policija u akciji oduzimanja petardi i pirotehnike

Policija u akciji oduzimanja petardi i pirotehnike

Foto: Stiri // ilustracija

-Apelujemo na građane da tokom predstojećih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, jer na taj način mogu povrediti sebe, ali i osobe u svojoj okolini. Podsećamo roditelje da igra sa pirotehnikom može biti veoma opasna, može doći do teških povreda, ali i do požara i eksplozija”, navodi u saopštenju MUP-a.

Zakonom je zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Policija napominje da vatromet mogu koristiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti u kontroli prometa pirotehničkih sredstava, kao i na suzbijanju nelegalne prodaje pirotehnike. Oni koji ih neovlašćeno prodaju će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, a pirotehnička sredstva će im biti oduzeta”, zaključuje se u saopštenju.

Samo mesto i način korišćenja pirotehnike regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge eksplozivne predmete.

Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana.

KOMENTARIŠI