Policijski “alkohol i droga” maraton za vikend

Policijski “alkohol i droga” maraton za vikend

Foto: YouTube screenshot / arhiva

Do 20. juna saobraćajna policija sprovodiće akciju pojačane kontrole vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Akcija će se sprovoditi u 30 država koje čine mrežu saobraćajnih policija Evrope, a za vikend će u kontroli saobraćaja biti angažovani svi raspoloživi alko-metri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu. Major Saobraćajne policije Aleksandar Radenković da će od subote u 12 do nedelje u 12 biti tzv. alcohol and drugs marathon koji će trajati 24 sata neprekidno.

Aleksandar Radenković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio da je zbog velike količine vode na kolovozu juče bilo problema, uglavnom na državnim putevima drugog reda, ali i na auto-putu.

Mi smo zbog toga upozorili građane da obrate posebnu pažnju, pogotovo da smanje brzinu. I narednih dana očekujemo veće količine kiše, tako da je zaista neophodan oprez u ovom periodu. Nadam se da će građani čuti te prognoze i da će pratiti gde postoje obustave. Ono što je jako važno je da jutros nema nigde obustave saobraćaja“, naveo je Radenković.

Prema njegovim rečima, akcija pojačane kontrole saobraćaja će se sprovoditi do 20. juna.

Ono što možda nismo rekli, a jako je bitno, od subote u 12 do nedelje u 12 imaćemo tzv. alcohol and drugs marathon koji će trajati 24 sata, što će reći 24 sata neprekidno. Svi alkometri koji imamo, svi droga testovi će biti na ulici uz maksimalne ljudske potencijale. Ono što je jako bitno, kad je reč o alkoholu, taj prekršaj je stalno u fokusu saobraćajne policije. Jedan od naših strateških prioriteta je da iz saobraćaja isključimo što veći broj onih koji se usuđuju da sednu za volan pod dejstvom alkohola“, kazao je Radenković.

Napominje da kada je reč o psihoaktivnim supstancama, to je u Evropi gorući problem i da i kod nas to pokazuju podaci o broju tog prekršaja koji je konstantno u porastu već par godina unazad.

Tako da sledi vreme muzičkih festivala na kojima je poznato da se okuplja veći broj mladih ljudi koji konzumiraju alkohol. I mi se nadamo da neće nakon toga sedeti da voze svoje vozilo. Tako da u svakom slučaju mi ćemo biti u pojačanom obimu, ne samo tokom ovih sedam dana, već i u nastavku leta, a i do kraja godine. Ponavljam još jednom, alkohol je uvek u fokusu saobraćajne policije. To znači da koga god zaustavi policija, moraće da ima proveru kada govorimo o alkotestu i o psihoaktivnim supstancama“, ističe Radenković.

KOMENTARIŠI