Poljoprivrednici nezadovoljni: Stagnira cena kukuruza, poskupeli nafta i seme

Poljoprivrednici nezadovoljni: Stagnira cena kukuruza, poskupeli nafta i seme

Foto: Pixabay // ilustracija

Cena kukuruza u Srbiji, posle poskupljenja od dva-tri dinara sredinom januara, stagnira i kilogram košta oko 22,50 dinara, a realna bi bila 25 dinara, ocenili su danas proizvođači. Predsednik Udruženja Pančevački ratari Jovan Negovan rekao je za Betu da bi to malo poskupljenje kukuruza smanjilo gubitke u proizvodnji da ovih dana nisu poskupeli dizel gorivo, mineralno đubrivo i seme.

„Realna cena kukuruza trebalo bi da bude bar 25 dinara jer je još  2012. godine na njivi prodavan za 27 dinara, a pet-šest meseci u 2013. prodavao se po 24 dinara, a zatim je pao na devet dinara“, rekao je Negovan.

Dodao je da su troškovi setve od tada značajno porasli i da je samo pre dvadesetak dana nafta sa oko 130 dinara poskupela na 150, mineralno đubrivo sa 33 na oko 50, a semenski kukuruz, zavisno od vrste za 15-20 odsto.

On je rekao da je njegovo gazdinstvo prošle godine pod kukuruzom imalo 70 hektara i pola roda je prodato po ceni od 18 do 22 dinara, a da ,“kada se ta poskupljenja imaju u vidu proizvođačima dođe na isto kao i da nije porasla cena kukuruza“.

Ocenio je da poljoprivrednike „uništava sopstvena država jer preko cene na dizel gorivo na ime poreza i drugih dažbina uzima 90 dinara po litru“.

„Žao nam je da prodamo zemlju, ali to će biti sledeći korak jer su gubici postali neizdrživi“, rekao je Negovan.

Poljoprivredni proizvođač Dragoslav Nikolić iz Dolova rekao je da je rod kukuruza prodao po 17 i 20 dinara za kilogram krajem prošle godine.

On je rekao da prošle godine imao zasejano 60 hektara kukuruza i da bi bilo dobro što je kukuruz poskupeo dva-tri dinara da nisu još više povećani troškovi setve.

Nikolić je rekao da je „sve otišlo gore, nnineralno đubrivo, nafta, seme, pa proizvođači nemaju neke koristi od poskupljenja kukuruza“.

U januaru usporio izvoz kukuruza

Predstavnik Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković rekao je da je u januaru malo usporio izvoz kukuruza zbog nedostatka slobodnih barži i blagog pada tražnje.

On je rekao da je do februara iz Srbije izvezeno 1,75 miliona tona kukuruza, a da će biti dobra godina ako bude izvezeno 3,2 miliona tona od oko osam miliona tona, koliki je bio prošlogodišnji rod.

„Cena kukuruza stagnira i kilogram bez poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi od 22 do 22,50 dinara, a sa tim porezom 25 dinara“, kazao je Saković.

Cena kukuruza je sa 17 i 20 dinara koliko je koštala krajem prošle godine sredinom januara skočila na oko 22 dinara zbog nagle tražnje, jer su se u kupovinu uključili investicioni fondovi kojima su zbog pandemije koronavirusa smanjene mogućnosti za ulaganja.

Rast cena iskoristili su i trgovci na malo, pa u prodavnicama kilogram kukuruza košta 27 dinara.

Saković je rekao da je u novembru prošle godine iz Srbije izvezeno 500.000 tona kukuruza a u januaru ove godine zbog nedostatka slobodnih barži 250.000 tona, ali da će izvoz biti solidan i prihvatljiv ako se mesečno izvozi ne manje od 200.000 tona.

On je rekao da je trgovina kukuruzom „ozbiljna“ do žetve pšenice u julu, a da tada pada do oktobra.

KOMENTARIŠI