Pomera se grejna sezona za 15 dana?

Pomera se grejna sezona za 15 dana?

Foto: Pixabay // ilustracija

Početak grejne sezone, koja je godinama unazad počinjala 15. oktobra, biće pomeren na 31. oktobar, prenose mediji.

Kako je nezvanično potvrđeno Novostima, svim toplanama i gradskim upravama prosleđeno je pismo o merama štednje, a u skladu sa tim je pomeren datum početka grejanja.

Ovu odluku će zvanično sutra doneti Vlada Srbije, zatim će je saopštiti premijerka Ana Brnabić, uz navođenje razloga donošenja ove odluke.

Pre nego što se odlučilo na ovaj potez, proveravana je i vremanska prognoza do kraja oktobra, koja ide na ruku odlaganju početka grejne sezone. Uz to, a u skaldu sa energetskom krizom u svetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba, biće odlučeno da radijatori “prorade” poslednjeg dana oktobra.

Međutim, prema pisanju Blica, Ministarstvo rudarstva i energetike nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone.

“Ako postoje argumenti za takav predlog, Ministarstvo je spremno da se o tome razgovara”, stoji u odgovoru koji je Blic dobio iz resornog ministarstva.

Iz ministarstva naglašavaju i to da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kada ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem.

“Podsećamo da Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja ‘Toplane Srbije’, kao i predstavnici JKP ‘Beogradskih elektrana’. Prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe, sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata”, kažu.

“Podsećamo da Zakon o energetici u stavu 1. člana 356. propisuje da energetski subjekt koji obavlјa delatnost distribucije toplotne energije vrši distribuciju toplotne energije pod uslovima utvrđenim ovim zakonom i propisima koje donosi jedinica lokalne samouprave (JLS). Kako sam Zakon ne propisuje bliže uslove vezane za grejnu sezonu to je ostavlјeno jedinicama lokalne samouprave da propišu u skladu sa okolnostima. Svaka jedinica lokalne samouprave donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije”, stoji u odgovoru ministarstva.

“Prema navedenim propisima svih JLS koje imaju sisteme dalјinskog grejanja grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12° C ili nižu”, piše u odgovoru ministarstva Blicu.

1 KOMENTAR

  1. Gov@@ treba izaci na ulice vise, koj moj placamo grejanje cele godine. Kazu toplo preko dana, a koliko je nocu mam@ vam lopovsku, gori ste od zutih 100 puta!!!

KOMENTARIŠI