Pomoć raseljenima za bavljenje poljoprivredom

Pomoć raseljenima za bavljenje poljoprivredom

Održana prezentacija poljoprivrednog programa i proizvodnje namenjena raseljenim licima sa Kosova i Metohije. Projekat pomoći izbeglicama finansira UNHCR, a sprovodi Intersos, italijanska humanitarna organizacija, koja je u Srbiji prisutna više od deset godina i sa UNHCR-om sarađuje na zbrinjavanju izbeglica.

Predstavnici Italijanske humanitarne organizacije Intersos danas su u Požarevcu predstavili program. Pored Požarevca poljoprivredni program se sprovodi i u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Lapovu, Batočini, Aranđelovcu, i Barajevu.

Kako je istakla Branka Nešević agronom u organizaciji Intersos cilj dolaska je da se podrže interno raseljene porodice kako bi unapredili svoju poljoprivrednu proizvodnju kroz vidove pomoći koja njima najviše odgovara, bilo da je plastenička proizvodnja, priključne mašine, stočarska ili pčelarska proizvodnja.

“U ovim opštinama treba da podržimo 85 porodica, nije jasno definisano koliko ćemo porodica i u kojoj opštini podržati jer to zavisi od potencijala i zainteresovanosti. Visina donacije je do 210 hiljada dinara. Važno je reći da korisnici ne dobijaju novac, već se sve dobija u robi ili ako je u pitanju stočarstvo onda se dobija stoka”, rekla je Nešević.

Kako kaže Nešević, osnovni kriterijum je da je porodica raseljena, da živi u prigradskoj ili seoskoj sredini, da se bavi poljoprivredom, da ima radno sposobne članove kao i da nisu otuđili svoju imovinu u prethodnom prebivalištu.

Poljoprivrednici su nakon prezentacije uzeli upitnike kojima se prijavljuju za program pomoći. Intersos će ih potom od marta do septembra obilaziti i procenjivati ko su najbolji kandidati.

“Grad Požarevac je učesnik u ovom programu. Komeserijat za izbeglice i migracije u saradnji sa UNHCR-om je donator sredstava a italijanska humanitarna organizacija Intersos će biti realizator ovog programa. Učestvovali smo pre svega na samom početku u informisanju i dali okvirnu sliku broja lica, koja se nalaze na teritoriji grada”, rekla je LJiljana Drajić saradnica i poverenica za izbeglice grada Požarevca.

KOMENTARIŠI