Danas, 7. marta u 11 časova, u Svečanim salonima, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović upriličio je prijem za Njegovu ekselenciju Deđong Jua, ambasadora Južne Koreje i predstavnike agencije KOTRA.

Spasović je na samom početku rekao da je velika čast za naš grad da ugosti ambasadora države koja je poput Srbije imala izuzetno turbulentan 20. vek, ali koja se uzdigla na nivo na kome je mogu pozavideti mnoge zemlje. Gradonačelnik je zatim rekao da je jako mali broj onih od trenutno prisutnih koji u svom džepu nemaju “smartfon” koji vodi poreklom iz Republike Koreje, ili nešto od komunikacijske opreme kod kuće ili na radnom mestu poreklom iz zemlje naših prijatelja.

-Najvredniji momenat današnje posete pored neprocenljivog prijateljstva je prilika da od ovakve zemlje učimo. Sa pažnjom ćemo moji saradnici i ja saslušati sve sugestije naših prijatelja iz Koreje, ali i pokušati da dogovorimo neki vid privredne saradnje.

Gradonačelnik je na kraju rekao da Republika Koreja ima raspisan konkurs za stipendije za master i doktorske studije namenjen srpskim studentima i pozvao akademske građane Požarevca da konkurišu za ove stipendije kako bi imali mogućnost da se usavrše u Koreji.

Deđong Ju je izrazio želju što je danas u Požarevcu i što je imao priliku da se upozna sa predstavnicima lokalne samouprave Grada Požarevca. Ambasador Koreje rekao je da je u Srbiji već 15 meseci, da su mu deca u Koreji, a da njegova supruga najviše voli Plazma keks. Kada je planirana poseta Požarevcu, Deđong Ju je saznao da se fabrika Plazma keksa nalazi baš u Požarevcu. On je napomenuo da pri odlasku u Koreju uvek kupuju Plazma keks koji odnose u Koreju, a od sada će ga kupovati još više.

Ambasador je rekao da se još prošle godine upoznao sa gradonačelnikom Požarevca, a da je požarevački hor “Barili” izvodio nacionalnu himnu Koreje za Dan državnosti.

Deđong Ju je iskoristio ovu priliku da čestita visokom rezultatu razvoja Grada Požarevca i da Požarevac ima odličnu lokaciju za transport i ima dobre uslove za strane investicije. Ambasador Koreje još je rekao da Grad Požarevac ima i dosta potencijala u sektoru za razvoj poljoprivrede i da se na tom planu vidi buduća saradnja.

KOMENTARIŠI