Posle 27 godina, Grčka i Makedonija postigle dogovor oko imena

Posle 27 godina, Grčka i Makedonija postigle dogovor oko imena

Naziv BJRM (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija) više se neće korisiti

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopšštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Poštovani građani, ovo je pravo rešenje. Do njega smo stigli posvećenošću i patriotskim angažmanom. Svi detalji su pred očima javnosti. Kao što smo obećali, ugovor garantuje da se na jesen održi referendum. Građani će odlučiti o budućnosti”, napisao je na Zaev na Tviteru.

On je dodao da se naziv BJRM (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija) više neće korisiti.

“Nema više međunarodnih ugovora u kojima se izbegava makedonski jezik. Rešavamo vekovno pitanje. Sada smo sami na svom i to je konačno priznato od svih naših suseda, od Grčke i međunarodne zajednice”, istakao je Zaev.

Grčki premijer Aleksis Cirpas obavestio je danas šefa države da su Atina i Skoplje postigli istorijski sporazum o imenu Makedonije.

“Nosim dobre vesti. Malopre smo postigli dogovor sa premijerom o rešenju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije”, rekao je Cipras predsedniku Prokopisu Pavlopulosu tokom razgovora pred televizijskim kamerama.

“Srećan sam budući da imamo dogovor koji pokriva sve preduslove koje je postavila grčka vlada”, rekao je Cipras i dodao da je dogovoreno “kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe”, prenela je agencija MIA.

Sporazum će biti potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Predsednik Pavlopulos je izjavio da je sada odgovornost na ispunjenju sporazuma na strani Skoplja.

“Jasno je da je odgovornost na tome da li će naš sused ispuniti ono što smo dogovorili, leži na njima. Na BJRM je da i na ustavnom nivou primeni ono na šta se obavezala na ustavnom nivou”, rekao je Pavlopulos.

Tusk čestitao premijerima Grčke i Makedonije na dogovoru

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu u vezi imena bivše jugoslovenske Republike Makedonije.

“Najiksrenije čestitke premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu. Držim vam pesnice. Hvala vam što ste učinili da nemoguće postane moguće”, napisao je Tusk na Tviteru.

 

KOMENTARIŠI