Posle 33 godine naučnici zavirili u černobiljski peti blok pomoću drona

Posle 33 godine naučnici zavirili u černobiljski peti blok pomoću drona

Pripjat, Foto: Pixabay // ilustracija

Prvi put posle 33 godine zahvaljujući snimcima koje je načinio specijalno konstruisani dron „Elios 2“ u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilju, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Dron „Elios 2“ pripada kompaniji „Flajabiliti“, a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine. Ovo je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke.

U vreme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron „Elios 2“ ušao u reaktor i, na sreću, otrkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

Ovaj tip drona se inače koristi za nadzor i inspekciju elektrana. Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju.

Ova misija u Černobilju je bila posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, „Elios 2“ bi bio izgubljen.

Ipak, misija je bila uspešna, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bio je dodatni razlog za zadovoljstvo.

KOMENTARIŠI