Foto: Urban City / B.P.

U Požarevcu su sredinom septembra počeli radovi na rekonstrukciji prostorne celine Čikoš između ulica Takovske i Veljka Dugoševića do objekata i privatnih parcela na obodu celine.

Prvo se izvode radovi na zameni i izgradnji nove infrastrukture koje izvode JKP ’’Vodovod i kanalizacija’’, JP “Elektrodistribucija Srbije” i Telekom Srbija.

Vrednost radova na parternom uređenju po novom projektu iznosi oko 45 miliona dinara sa PDV-om.

Foto: Grad Požarevac

Uređenje podrazumeva novu pešačku komunikaciju, bista Pavla Savića, za koju se planira rekonstrukcija, imaće posebno uređenje oko nje kako bi se naglasio značaj velikog naučnika.

Foto: Grad Požarevac

Urbani mobilijar za igru imaće za cilj da okupi najmlađe Požarevljane kao deo oaze namenjen svim generacijama, biće dodate nove klupe i rasveta.

Čikoš kao celina formirana je tokom 19. i početkom 20. veka. Od Takovske ulice pruža se kaldrmisana površina, koja datira iz 1897. godine.

Trenutno stanje dela Takovske ulice pored “Čikoša”

Reč je o poslednjoj ulici u Požarevcu, koja je izvedena velikim kamenjem. Planirano je da kaldrma bude rekonstruisana. Planira se da se prvo izvadi postojeće kamenje, zatim izvrši potreban iskop, urade potrebni slojevi, a onda da se svaki pojedinačni kamen vrati na svoje mesto u skladu sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Takođe se na ovoj površini planira i novo osvetljenje koje će biti u vidu fenjera koji će naglasiti kaldrmu.


Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “POŽAREVAC PRAVIM PUTEM”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI