Narodni muzej u Požarevcu na poštanskoj marki

Narodni muzej u Požarevcu na poštanskoj marki

U sredu, 24. novembra puštene su u opticaj prigodne marke „Pošta Srbije“ povodom obeležavanja 125 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Požarevcu, izdanja „Muzeji Srbije“.

Osnivanje Muzeja pri Požarevačkoj gimnaziji započeto je 1893. godine zauzimanjem profesora Luke Jevremovića koji je pokrenuo, uz pomoć učenika, đačkih roditelja i građana, sakupljanje predmeta za muzejsku zbirku.

Legalni, u pravom smislu rad, Muzej je započeo sa donošenjem i potvrđivanjem Pravila Muzeja iz 1896. godine. Tadašnji ministar prosvete i crkvenih dela, Ljubomir Kovačević, odobrio je osnivanje Muzeja potvrdom Pravila Muzeja, 3. februara 1896. godine.

Muzej je te 1896. godine u svojim zbirkama imao sakupljenih preko 350 predmeta, pre svega numizmatike, ali i drugih. Odmah po osnivanju Muzeja za čuvara (kustosa) određen je Luka Jevremović, koji je tu dužnost vršio punih deset godina. Osnovni zadatak, zbog kojeg je muzej i bio osnovan, počeo je da se ostvaruje: čuvanje i istraživanje starina, pre svega u Požarevačkom okrugu.

Aprila 1907. Muzej je otvorio i stalnu muzejsku postavku u posebnoj prostoriji gimnazije.

U Prvom svetskom ratu propao je najveći broj muzejskih predmeta iako je izvršena evakuacija, a ono što je ostalo razvukli su bugarski okupatori. Tokom Drugog svetskog rata (1941-1945) Muzej je sve vreme rata postojao i radio pod imenom Braničevski muzej.

Po oslobođenju, septembra 1947. godine Muzej je svečano i zvanično otvoren za publiku povodom Vukovog jubileja. Nikola Bošković, penzionisani profesor bio je postavljen za upravnika.

Pređeni put od 125 godina, od gimnazijskog, preko Braničevskog, Okružnog, Gradskog do Narodnog muzeja danas, bio je izuzetno dinamičan (istraživanje i sakupljanje predmeta, izlaganje i dokumentacija, kao i sukcesivna konzervacija muzejskih predmeta), svedoči o bogatoj kulturnoj baštini ovog kraja, Braničevskog okruga.

Danas, Narodni muzej u Požarevcu je područni muzej, sa 20000 predmeta u osam zbirki i sedam objekata na pet lokacija.

POVEZANE VESTI:

Poštanska marka, koverat i žig u čast Ljubičevskih konjičkih igara

KOMENTARIŠI