Potpisan međuopštinski sporazum o unapređenju Geografsko informacionog sistema

Potpisan međuopštinski sporazum o unapređenju Geografsko informacionog sistema

Potpisan je Međuopštinski sporazum o saradnji, kao jedan od koraka ka daljem unapređenju Geografsko informacionog sistema Grada Požarevca i opštine Veliko Gradište.

Međuopštinski sporazum o saradnji, o unapređenju geografsko informacionog sistema potpisali su Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

U ovom projektu koji se sprovodi uz finansijsku podršku EU PRO, između ostalog bi trebalo da se poboljša kvalitet ponude turističkih kapaciteta u obe lokalne samouprave.

 

Nadogradnjom GIS-a Požarevac i Veliko Gradište trebalo bi da unapredi predstavljanje postojećih turističkih potencijala, turističkih aktivnosti, prirodnog i kulturno–istorijskog nasleđa, smeštajnih kapaciteta i različitih elemenata turističkih proizvoda.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao da Požarevac od 2010. godine aktivno razvija geografski informacioni sistem, sa ciljem da u jednoj bazi objedini što više geoprostornih podataka i učini ih dostupnim građanima:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Danas smo potpisali sporazum kojim smo definisali prava i obaveze Požarevca i Velikog Gradišta na razvijenim modulima za turizam, lokacije za potencijalne investitore i poljoprivredu. Ovog puta GIS unapređujemo u okviru projekta “Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio-ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu”. Projekat je finansiran iz sredstava EU PRO programa, a pored razvoja modula za naš geografsko informacioni sistem, kroz projekat smo dobili i računare za zaposlene koji rade na GIS – u, kao i obuke za njih. Iskoristio bih priliku da se zahvalim donatorima koji nam pomažu da unapredimo rad lokalne samouprave na ovaj način.“

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić je ovom prilikom rekao da je poseban akcenat stavljen na deo koji se tiče poljoprivrede, turizma i investicionih zona:

Predsednik opštine Veliko Gradište – Dragan Milić

”Cilj nam je da kada investitor želi da uloži u opštinu Veliko Gradište to može učiniti preko računara, mobilnog telefona i da jedim klikom dođe do podataka.

GIS je nešto na čemu Gradište radi dugi niz godina, a krajnji cilj je da se svi geoprostorni podaci objedine na jednom mestu i učine dostupnim svim građanim. Na taj način bismo skratili vreme izdavanja uslova i dozvola za izgradnju, a poznato je da je naša opština među boljima u tom segmentu“.

Kako kaže, ceo Braničevski okrug je jedna turistička destinacija koja ima da ponudi mnogo toga, a ideja je da opštine zajedno nastupaju na sajmu turizma i naprave zajedničku Turističku organizaciju.

KOMENTARIŠI