Potrebni davaoci A+ i O+ krvne grupe, krv možete dati i u...

Potrebni davaoci A+ i O+ krvne grupe, krv možete dati i u Požarevcu

Foto: Pixabay // ilustracija

Rezerve krvi su smanjene kako zbog godišnjih odmora, tako i zbog visokih temperatura. Ipak, situacija je nešto bolja nego prethodne nedelje, zahvaljujući davaocima koji su se odazvali apelima. I dalje su, međutim, hitno potrebne A+, O+ i sve negativne krvne grupe.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi kaže da je 1.500 davalaca dalo krv prethodne nedelje, ali da je potrebno nekoliko nedelja da imamo veći broj davalaca da bi se situacija stabilizovala.

Trenutno smo na jednodnevnim rezervama, kaže Rodićeva i upozorava da je ovo period godine kada se beleži veći broj saobraćajnih nesreća koje mogu zahtevati veći broj jedinica krvi.

I dalje najviše nedostaju A+, O+ i sve negativne krvne grupe.

Krv je moguće dati u Institutu za transfuziju (7-19 časova) ili kod mobilnih ekipa na terenu.

Na terenu su, naime, četiri mobilne ekipe, kod kojih davanje krvi počinje od 9 časova: U Crvenom krstu u Požarevcu, na gradskom trgu u Smederevu, u Kulturnom centru u Sopotu i ispred Gradske opštine Zvezdara.

Ivana Rodić podseća da je u toku letnja kampanja kojom se gradovi i opštine takmiče u humanosti, odnosno broju davalaca. nadmetanje gradova i opština i vajber grupa, fb i instagram komunikacija sa davaocima

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina, kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Interval između davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene. Davalac mora da ima više od 50 kilograma.

Institut za transfuziju ima i svoju vajber grupu preko koje komunicira sa davaocima, a informacije se mogu potrežiti na sajtu Instituta, kao i Instagram profilu.

KOMENTARIŠI