Sajt Polovni automobili ukazuje na probleme koje mogu da zadese vozače koji upravljaju svojim automobilom sa potvrdom MUP-a da su predali zahtev za dobijanje vozačke dozvole.

Iako vozačima na šalteru prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole kažu da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva, stvari baš i ne stoje tako, piše sajt Polovni automobili.

Neki vozači takođe tvrde da su im i pripadnici patrole saobraćajne policije dali istu informaciju.

Pa u čemu je onda problem, reći će mnogi – pošto saobraćajci nikome neće pisati kaznu, imate dokaz da ste položili i da samo čekate da vam stigne “prava” vozačka dozvola.

Problema može da bude – i to veoma ozbiljnih!

Nije problem ako vas zaustavi policija, pogleda potvrdu i kaže “hvala, doviđenja”.

“Nezgodno” je ako policija ne prihvati potvrdu kao zamenu za vozačku dozvolu. U tom slučaju možete da dobijete veoma oštru kaznu – u nastavku teksta možete da pročitate kakva je kazna.

Međutim – mnogo veći problemi mogu da nastanu ako dođe do udesa. Tu imamo dva scenarija (najmanje).

Prvi scenario – drugi vozač je kriv

Ako je drugi vozač kriv za udes i dođe policija, kada budu pregledali dokumenta, mogu vašu potvrdu da smatraju odgovarajućom zamenom za vozačku dozvolu i po tom pitanju će sve biti u redu.

Međutim, postoji i mogućnost da dođu policajci koji se drže propisa i utvrde da ste vi u stvari vozili bez vozačke dozvole.

Kazna? Član 330 ZOBS kaže:

“Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili lice koje upravlja motornim vozilom, a nema izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju motornih vozila”.

Ukoliko pritom izazove udes, kazna je još veća.

Ali tu je i zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena.

Pošto se vozačima sa probnom vozačkom oduzima vozačka dozvola kada dobiju najmanje 9 kaznenih poena, to praktično znači da će ostati bez dozvole.

Drugi scenario – vi ste krivi

U startu, ponavlja se prvi scenario – kakav god da je ishod.

Međutim, tu na scenu stupa i vaša osiguravajuća kuća – ona čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Obavezno osiguranje služi da nadoknadi štetu koji vi izazovete na drugim vozilima, predmetima, objektima, ali i štetu koju nanesete ukoliko je prilikom udesa bilo povređenih ili poginulih.

Ako vaša osiguravajuća kuća prilikom pregleda dokumentacije utvrdi da vi u stvari nemate vozačku dozvolu, već potvrdu da ste predali zahtev za izdavanje dozvole, može da odbije da pokrije štetu.

Imajte u vidu da šteta prilikom udesa može da bude izuzetno velika, a ako bude povređenih, moraćete i njima da platite nadoknadu.

Mogu da vas tuže za razne povrede. Nećemo ulaziti u situacije kada svojom krivicom nekoga učinite invalidom ili usmrtite.

MUP potvrdio – potvrda nije dozvola

Sajt Polovni automobili se povodom ove teme dva puta obraćao MUP-u, i oba puta su dobili isti odgovor:

“Obaveštavamo vas da potvrda o prijemu zahteva za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, predstavlja dokaz da je podnet zahtev za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, u postupku izdavanja iste, a ne predstavlja i dokaz da lice kome je takva potvrda izdata poseduje pravo na upravljanje motornim vozilima određenih kategorija“.

Uz odgovor je stigla i usmena potvrda da svi pripadnici i zaposleni u MUP-u koji dolaze u kontakt sa ovom problematikom imaju informaciju da potvrda ne može da služi umesto dozvole.

Zaključak

Zbog nestrpljenja i ovako banalne stvari možete da se nađete u veoma nezgodnoj situaciji, koja može da vas košta hiljade i desetine hiljada evra.

Ponavljamo – nije najgore ako vas zaustavi policija i dobijete kaznu od 100.000 dinara. Biće mnogo gore ako izazovete udes, napravite ozbiljnu materijalnu štetu, pa vas još vozač drugog auta tuži za svoje povrede.

KOMENTARIŠI