PODELI

Nova minimalna cena rada u Srbiji za 2019. godinu biće 155 dinara, što je povećanje od 8,6 odsto.

To je iznos oko koga su se dogovorili Vlada Srbije i Unija poslodavaca Srbije, ali ne i dve reprezentativne sindikalne organizacije, koje se ostale pri zahtevu da povećanje bude 10 odsto.

Kako je saopšteno posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, i bez saglasnosti sindikata, nova minimalna cena rada u Srbiji od sledeće godine biće veća za 12 dinara po radnom času.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da sa povećanjem od 8,6 odsto, minimalna cena rada raste sa 24.882 dinara na 27.022 dinara.

“Time prelazimo psihološku granicu od 27.000 dinara. Podsećam da su polazne tačke poslodavaca od 4-5 odsto, sindikata 15 pa 10 odsto. Ali ovo je realno povećanje i čak malo više od relanih ekonomskih pokazatelja, napravili smo kompromisno rešenje sa ciljem da nastavimo ovaj dinamičan rast naše ekonomije i da smanjujemo nezaposlenost”, rekao je Mali.

Sa druge strane, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kazao je da će se organi tog sindikata o ovom ponuđenomn iznosu povećanja izjasniti, ali da ostaje prethodan odluka tog tela da se ne prihvata povećanje manje od 10 odsto.

Na pitanje da li to znači da oni prihvataju ili ne 8,6 odsto, Orbović je kazao da je sve rekao.

Mali je kazao da su se socijlani partneri saglasili da u narednih par godina cilj bude da minimalna zarada dostigne iznos minimnalne potrošačke korpe, što je oko 36.000 dinara, kao i da se i dalje radi na paketu mera koji ćže poboljšati uslove poslovanja a što će dovesti do veće zaposlenosti i boljih zarada.

KOMENTARIŠI