Ekipe Hitne pomoći zbrinule su najmanje 19 osoba nakon sinoćnjih nereda u Beogradu. Uhapšeno je više 70 demonstranata. Na meti napada tokom protesta ispred Skupštine bile su i brojne novinarske ekipe.

Jedanaest povređenih tokom nereda ispred Skupštine u Beogradu prevezeno je u Urgentni centar, a osam na Vojnomedicinsku akademiju.

Među povređenima su i članovi novinarskih ekipa, a fotoreporter agencije Beta M. M. morao je tokom noći da ostane na Urgentnom centru zbog frakture lobanje.

Na meti napada i u petak uveče bili su i novinari Kurir televizije, agencije Tanjug, televizije N1, televizije Al Džazira.

Demonstranti su ih ometali tokom izveštavanja, otimali mikrofon, vrećali ih, gurali i udarali, oštetili opremu.

Jedan demonstrant uboden je nožem u nogu, a zbog toga je uhapšen 47-godišnji muškarac.

Prema poslednjim informacijama koje ima RTS, zbog nereda je privedeno najmanje 70 demonstranata.

Oni su flašama, kamenicama i raznim drugim predmetima gađali pripadnike policije, ali i lomili prozore i kamere na zgradi parlamenta.

Protest u Beogradu je počeo mirno, ali je grupa demonstranata isprovocirala nemire u više navrata. Prvi put oko 21.30 kada su probili zaštitnu ogradu ispred Skupštine u nameri da u nju uđu. Pripadnici policije su ih u tome sprečili.

Usledilo je zatišje do 23.00, kada su demonstranti policiju i Skupštinu zasuli kamenicama, bakljama, petardama, topovskim udarima.

Policija ih je potisla ka Pionirkom parku, Trgu Nikole Pašića i Bulevaru kralja Aleksandra, gde su se nastavili nemiri i incidenti.

Ispaljene su velike količine suzavca, a situacija se smirila nešto posle ponoći.

Skupu u Beogradu prisustvovali su građani različitih orijentacija, od krajnje desničarskih do levičarskih, koji su se tokom večeri međusobno koškali i prepirali.

Najveći broj građana nije želeo da učestvuje u nemirima i uglavnom je mirno protestovao oko Skupštine i izrazio svoje nezadovoljstvo. Oni su pozivali i na okončanje nasilja.

Napeta situacija bila je i u Novom Sadu. Demonstranti su nakon okupljanja na Trgu slobode krenuli ka auto-putu za Beograd kako bi ga blokirali, ali ih je u tom sprečio kordon policije koji je zatvorio put Novi Sad – Zrenjanin i time onemogućio blokadu.

Demonstranti su se zatim vratili u centar grada, gde su na kratko blokirali Most slobode, a zatim nastavili miran protest.

U više gradova Srbije, između ostalih Čačku, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, održani su mirni protesti. Građani su se okupljali na gradskim trgovima, zatim prošetali ulicama i razilazil bez incidenata.

KOMENTARIŠI