Proizvodni planovi postavljeni veoma visoko, a izazov za zaposlene biće povećanje vremenskog iskorišćenja rudarske mehanizacije u cilju postizanja veće produktivnosti.

Ovogodišnja sezona remonata rudarske mehanizacije na Površinskom kopu „Drmno” trajaće osam meseci. Za to vreme treba da se otklone svi uočeni nedostaci na šest rudarskih sistema i opremi koja je u funkciji otkrivanja, kao i na rudarskoj mehanizaciji kojom se iskopava ugalj i postrojenjima drobilane.

Kako nam je rekao Goran Vojvodić, pomoćnik direktora Direkcije za proizvodnju uglja za mašinstvo, planom ovogodišnjih remontnih aktivnosti predviđeno je da radovi krenu početkom aprila i da se svi poslovi završe do kraja novembra.

− Raspored izvođenja opravki i njihovo trajanje podložni su izmenama, kako zbog dostupnosti potrebnih rezervnih delova i opreme, sprovođenja javnih nabavki, tako i zbog tehnološke situacije na površinskom kopu „Drmno“− objašnjava Vojvodić.

GORAN VOJVODIĆ, Foto: Energija Kostolac

On dodaje da su postavljeni veoma visoki proizvodni planovi i da će veliki izazov da bude povećanje vremenskog iskorišćenja rudarske mehanizacije u cilju postizanja veće produktivnosti.

− Tehnološki uslovi eksploatacije su objektivno nepovoljniji nego ranije, a zahtevi za podizanjem vremenskog i kapacitivnog iskorišćenje osnovne rudarske mehanizacije viši. Primenjena tehnička i tehnološka rešenja moraju da se prilagođavaju i da isprate aktuelnu situaciju na Površinskom kopu „Drmno“ – kaže Vojvodić.

Poslove na remontima obavljaće kao i do sada specijalizovane ekipe radnika za popravku rudarskih mašina iz PRIM-a, radnici službi održavanja kopa „Drmno“, kao i zaposleni „Kosovo Obilića“.

− U zavisnosti od realizacije javnih nabavki, dostupnosti neophodnih rezervnih delova i opreme, postoji mogućnost i skraćivanja predloženog vremenskog trajanja remontnih aktivnosti. U tom slučaju, one bi se sprovodile tokom planiranih tehnoloških zastoja – dodaje on.

Prvi na redu je remont Četvrtog BTO sistema i predviđeno je da se realizuje u aprilu. U kordinaciji sa elektranama Ogranka „TE-KO Kostolac“, remont ugljenog sistema počeće nešto ranije nego što je prvobitno planirano. Početkom maja ugljeni sistem ući će u remont i čitav mesec biće rezervisan za remonte bagera koji rade na iskopovanju uglja, samohodnih transportera kao i transportera sa trakom.

− U isto vreme otklanjaće se svi uočeni nedostaci na opremi i postrojenjima na drobilani, dopremi, deponiji, raspodelnom bunkeru i na četiri transportera na veznom sistemu kojima se ugalj transportuje prema kostolačkim termoenergetskim kapacitetima. Od značajnih aktivnosti izdvojio bih modernizaciju pogona transportera B-1400 i B-1800. Modernizacija pogona transportera obavljaće se i u toku remonata Drugog i Trećeg BTO sistema – objasnio je on.

Nakon remonta ugljenog sistema, u junu i julu planirani su remonti na Trećem i Prvom BTO sistemu. Avgust je rezervisan za opravku mehanizacije koja radi u sklopu Petog BTO sistema.

Foto: Energija Kostolac

− Prema planu remonata, septembar i oktobar su predviđeni za remont Šestog i  Drugog BTO sistema. Zbog nedostatka velikog aksijalnog ležaja okreta gornje gradnje bagera, obaviće se uglavnom standardni remonti koji će trajati tridesetak dana. U ovom periodu planirani su i završetak montaže, funkcionalne probe i puštanje u rad novog transportera J-II-4. Ugovor za dve nove pogonske stanice B-2000, kose članke i povratne stanice potpisan je sa GOŠA FOM. Očekujemo da prva pogonska stanica bude gotova u tom terminu, kako bismo pre nepovoljnih vremenskih uslova rekonstruisali i Drugi BTO sistem i formirali etažni transporter na BTD sistemu od opreme B-1800 koja se demontira sa Drugog BTO sistema – objašnjava Vojvodić.

On kaže da je za ovu remontnu sezonu predviđena modernizacija okreta i rekonstrukcija jednog od tri samohodna transportera BRs-2400, dok bi preostali trebalo da se završe u toku 2023. godine. Remontna sezona završiće se opravkom EŠ-bagera do kraja novembra.

Veliki posao

Sanacija ležajeva okreta velikih prečnika na bageru SRs-2000 (okreta gornje gradnje i obrtnog levka) i okreta tanjira na bagerima vedričarima, zahteva veliko angažovanje radnika, znatna sredstva i dosta vremena. To će biti glavna aktivnost tokom remonta u 2023. godini.

KOMENTARIŠI