Požarevac dobija pogon za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada

Požarevac dobija pogon za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada

Foto: Urban City

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović potpisao je Memorandum o saradnji sa direktorom kompanije „Elias eco“, KUN YOUNG PARKOM, uz prisustvo ambasadora Južne Koreje HYUONG CHAN CHOE i direktorom Razvojne agencije Srbije Radošem Gazdićem. Memorandum o saradnji je potpisan sa ciljem da se u Požarevcu otvori pogon za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada koji se stvara na teritoriji grada Požarevca. Požarevac će biti među prvim gradovima u Srbiji koji će dobiti jedno moderno ekološko postrojenje za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada.

Foto: Urban City

Gradonačelnik je podsetio da je grad Požarevac poslednje dve godine sproveo nekoliko kapitalnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i izdvojio nekoliko najznačajnijih: zamena azbestnih cevi, širenje kanalizacione mreže, izgradnja kišnog kolektora, širenje primarne i sekundarne toplifikacione mreže.

Foto: Urban City

Očekuje se uskoro i početak izgradnje reciklažnog centra i transfer stanice, započeto je čišćenje divljih deponija prošle godine i nastavlja se sa tom akcijom i dalje, sledi zatvaranje postojeće deponije „Jeremijino polje“ koja je vrlo problematična sa aspekta ekologije. Sav taj odpad biće odlagan na regionalnoj deponiji Lapovo. O razlozima zašto se odlučilo na ovaj korak Spasović je istakao:

“Odlukama Evropske unije i njihovim zakonodavstvom predviđeno je da se otpad, koji se stvara na teritoriji jedne države, mora eliminisati na istoj i to stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Urban City

Zahvaljujući preporukama republičkih organa, Požarevac će biti među prvim gradovima u Srbiji koji će dobiti jedno moderno ekološko postrojenje za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada, otvaranjem postrojenja biće i novih radnik mesta”, zaključio je gradonačelnik.

Ambasador Južne Koreje Nj.E. HYUONG CHAN CHOE je izajvio da je ovo nova oblast za ulaganje korejske kompanije, ali da to nije neočekivano i siguran je da će ta investicija doneti dobrobit Požarevcu i njegovim građanima.

Nj.E. HYUONG CHAN CHOE Foto: Urban City

Ambasador je još kazao:

”Memorandum o sporazumevanju dva Ministarstva za zaštitu životne sredine zaključen je prošle godine zarad aktivnije saradnje, a tom prilikom je ministar Goran Trivan posetio Koreju i razgovarao na visokom nivou sa korejskim zvaničnicima.”

Direktor firme „Elias eco“, KUN YOUNG PARK je rekao da su posetili mnoge gradove u Srbiji ali da je u Požarevcu naišao na najbolji prijem i rešenost za ovu investiciju od ekološkog značaja.

KUN YOUNG PARK, Foto: Urban City

On je u svom obraćanju prisutnima istakao da je cilj ovog projekta da se reši jedan od najvećih ekoloških problema grada Požarevca i čitave Srbije. Ovaj projekat biće osnov za saradnju grada Požarevca i kompanije „Elias eco“ na obostranu dobrobit, Park se nada da će ovo biti samo početak budućih investicija na ovom području gde vide mnogo potencijala.

Foto: Urban City

Na prezentaciji koja je održana nakon ceremonije potpisivanja Memomranduma o sardanji rečeno je da je proces uništavanja bezbedan po okolinu zato što je reč o najnovijim i najbezbednijim tehnologijama od transporta do uništavanja otpada.

KOMENTARIŠI