Požarevac će dobiti vodu sa 7 novih bunara izuzetnog kvaliteta, menja se...

Požarevac će dobiti vodu sa 7 novih bunara izuzetnog kvaliteta, menja se i ukus

Danas, 31. maja, Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, Miodrag Stepanović, direktor PD „Georad“ i Aleksandar Dimitrijević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija, obišli su novoizgrađene bunare na vodoizvorištu “Ključ”.

U prethodnom periodu izbušeno je sedam novih bunara, pa će ih ukupno biti 23. Oni će davati ukupnu količinu vode od 500l/s. Po rečima direktora Vodovoda, Aleksandra Dimitrijevića, voda sa ovih bunara je izuzetnog kvaliteta sa malom količinom nitrata i znatno je mekša. Voda sa ovih bunara koja će ubrzo biti puštena u mrežu učestvovaće sa oko 30% ukupnog kapaciteta mreže u Požarevcu. Dimitrijević je još rekao da će se u narednom periodu promeniti i ukus vode u Požarevcu zbog puštanja novih bunara. Voda će biti znatno mekša.

Pored bunara, u Požarevcu se trenutno rešavaju i problemi sa neujednačenim pritiskom vode u mreži u delovima grada, rekao je još Dimitrijević.

Foto: Urban City / I.J. // arhiva

Gradonačelnik Saša Pavlović rekao je da ovom investicijom Požarevac dobija još 104 l/s vrlo zdrave i dobre pijaće vode. Pavlović je naglasio da su nitrati vrednosti 0,5mg po novim analizama ZZJZ Požarevac. Vrednost ove investicije u 2022. i 2023. godini je 130 miliona dinara sa PDV-om. Ovo predstavlja srednjeročno rešenje po rečima gradonačelnika za vodosnabdevanje Grada Požarevca, što praktično znači da je “Požarevac u sledećih 10 godina miran što se tiče vodosnabdevanja, a ovaj period može biti i duži uz dobro upravljanje”.

Direktor “Georada”, Miodrag Stepanović se ovom prilikom zahvalio gradonačelniku i Gradu Požarevcu, direktoru Vodovoda, kao i kolegama inženjerima u Georadu zato što je ovo pre svega proizvod i produkt “domaće pameti”.

Povezivanje bunara je izvršeno, ostala su još testiranja. Puštanje u rad bunara očekuje se do polovine juna meseca.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI