Požarevac domaćin Regionalnog finala Plazma Sportskih igara mladih

Požarevac domaćin Regionalnog finala Plazma Sportskih igara mladih

Foto: Urban City / I.P. / arhiva

Drugo Regionalno finale koje Plazma Sportske igre mladih organizuju u saradnji sa gradom Požarevcom i Sportskim savezom Požarevca, održaće se u utorak 11.06. sa početkom u 10 h, na sportskim terenima SC “Požarevac” .

Grad Požarevac će biti domaćin Regionalnog finala Plazma Sportskih igara mladih deci iz  Požarevca, Beograda, Petrovca na Mlavi, Mladenovca, Ćuprije, Kragujevca, Aranđelovca I Šapca koji će se takmičiti u pet disciplina I to : sportskoj igri Lino “Između dve vatre”, Turniru u malom fudbalu, MIS odbojci,Coca-Cola kupu I Millennium Team basketu 3×3.

Učesnike 2. Regionalnog finala pozdraviće Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca.

U svečanom otvaranju učestvovaće i budući učesnici Igara, dve vrtićke grupe iz vrtića “Leptirić” iz PU “Ljubica Vrbalov” iz Požarevca

Plazma Sportske igre mladih, u sportskom smislu iz godine u godinu rastu i sve je veći broj broj dece, koji uzimaju učešća u nekom od sportova u okviru igara.

Ove godine  Plazma Sportske igre mladih su kroz različite oblike aktivnosti napravlle oko 180 dnevnih događaja, širom Srbije ,I došle do broja od skoro stodvadeste hiljada učesnika. Slede četiri Regionalna finala gde će se takmičari boriti za plasman na Državno finale. Danas je bilo takmicenje u Apatinu sutra je u Požarevcu, Bor je domaćin u četvrtak a u petak je završnica u Kraljevu.

Regionalni turniri u rukometu, stonomtenisu ,tenisu, MIS odbojci za dečake I Banca Intesa šahu su završeni.

Tradicionalno, najveća nagrada za ono što su pokazali na sportskim terenima, ali i družeći se van njih,za takmičare je odlazak na Međunarodnu završnicu u Split, krajem avgusta, gde ih očekuju deca iz Bosne i Hercegovine , Hrvatske i Slovenije.

Plazma Sportske igre mladih su najmasovnije amatersko takmičenje  mladih u Evropi koje podržavaju i brojne svetske institucije, od kojih izdvajamo: MOК, UEFA, FIDE, FIBA i Evropska komisija.

Premda, u svom nazivu, imaju reč sportske, što podrazumeva, pre svega težnju za što boljim rezultatom, misija Pazma Sportskih igara je drugačija.

U fokusu igara je promocija sporta, zdravog načina života, fer-pleja,drugarstva i poštovanja različitosti, koje se usvajaju bavljenjem sportom, udaljavajući se od svih negativnih faktora kojima su mladi okruženi danas. Svako ima priliku da učestvuje bez obzira na to da li se aktivno bavi sportom, i potpuno besplatno. Ono na šta su u Plazma Sportskim igrama ponosni je veliki broj devojčica koje su učestvovale u fudbalskim i šahovskim nadmetanjima.

Iako su ovo amaterska takmičenja za decu i mlade (od 6 do 16 godina) organizuju se na profesionalnom nivou u 10 sportskih disciplina (fudbal, košarka, odbojka, odbojka na pesku, između dve vatre, trka na 60 metara, tenis, rukomet, šah i stoni tenis).

KOMENTARIŠI