Požarevac među gradovima sa najvećim brojem vakcinisanih punoletnih građana

Požarevac među gradovima sa najvećim brojem vakcinisanih punoletnih građana

Foto: Urban City / B.P.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da je u Srbiji dosad dato ukupno 3.255.000 doza vakcina protiv koronavirusa, a da će pored Fajzera i Sputnjika V, i vakcina Sinofarm biti dostupna od sutra za vakcinisanje i onima koji nemaju zakazane termine.

„Do sada je dato 3.255.000 vakcina, od toga je prva doza 1.945.000, a druga doza oko 1.310.000. Broj građana koji su imunizovani je negde oko 1,2 miliona, to su građani kod kojih je prošlo tri nedelje od druge doze, odnosno pet nedelja od prve doze, kad je u pitanju vakcina AstraZeneka“, rekao je on za RTS.

Jovanović je naglasio da građani bez zakazivanja mogu da se vakcinišu na svim punkotvima u Srbiji i da danas stiže 500.000 Sinofarm vakcine, tako da će već sutra građani moći da se vakcinišu vakcinom Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V.

Jovanović je napomenuo da od lokalne samoprave zavisi kakav će biti odziv na vakcinaciju, i da je Beograd u tome „najbolji“.

„Pored Beograda, više od 35 odsto punoletnih građana je vakcinisano u Nišu, Užicu, Sremskoj Mitrovici, Priboju, Novom Sadu, Kladovu, Kikindi, Malom Zvorniku, Sremskim Karlovcima, Kragujevcu, Požarevcu i Knjaževcu“, kazao je on.

Dodao da je najmanje vakcinisanih, ispod 20 odsto populacije, pored ostalog u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Žagubici, Doljevcu, Merošini.

Jovanović je rekao da su od vakcinisanih 52 odsto žene i da su se najviše vakcinisali građani stariji od 60 godina.

KOMENTARIŠI