Požarevac prvi u Srbiji po broju prijavljenih slučajeva za nasilje u porodici

Požarevac prvi u Srbiji po broju prijavljenih slučajeva za nasilje u porodici

U utorak je održana konferencija za medije u okviru koje su predstavljeni statistički podaci za Grad Požarevac, ali je i definisano šta je to nasilje u porodici kao i koje su službe uključene u prevenciju nasilja kao i reagovanju nakon istog

Savet za rodnu ravnopravnost grada Požarevca u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodi akciju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. U utorak je održana konferencija za medije u okviru koje su predstavljeni statistički podaci za Grad Požarevac, ali je i definisano šta je to nasilje u porodici kao i koje su službe uključene u prevenciju nasilja kao i reagovanju nakon istog.

BOJAN ILIĆ

Predsednik Skupštine grada Požarevca, Bojan Ilić je rekao da Grad Požarevac podržava rad Saveta za rodnu ravnopravnost i da je „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, samo simboličan naziv, jer se kroz rad Saveta i institucije ova borba sprovodi čitave godine. On je pohvalaio rad Saveta za rodnu ravnopravnost koji je ove godine bio posebno aktivan ne samo kroz ovu akciju već čitav niz drugih.

DRAGANA KOSTIĆ

Dragana Kostić, zamenik tužioca je istakla da na teritoriji grada Požarevca postoji  međusektorska saradnja od 2012. godine. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine, i obavezao se da na nivou svakog tužilaštva formira grupu za koordinaciju i saradnju gde učestvuju sertifikovani tužioci i rukovodioci, predstavnici Centra za socijalni rad, kao i predstavnici policije. Ona je još dodala da su, u prvih sedam meseci primene zakona, hitne mere izrečene u 255 slučajeva, od čega u 50 slučajeva je izrečeno udaljavanje iz kuće, zabrana prilaska i kontaktiranje učinioca sa žrtvom, a u ostalim zabrana prilaska i kontaktiranje učinioca sa žrtvom. Za deset meseci 2018. godine uočena je tendencija porasta, bilo je 546 slučajeva od čega su obe ove mere izrečene u 250 slučajeva, a u ostalim zabrana prilaska i kontaktiranja. Ovo povećanje ne znači da se broj slučajeva nasilja povećao, već da se žrtve više odvažuju da to prijave, istakla je zamenik tužioca Dragana Kostić.

TATJANA RAJIĆ

Tatjana Rajić, direktorka  Centra za socijalni rad, navela je da je ova ustanova u 2018. godini radila sa 676 žrtava, bilo da se radi o ženama, maloletnim ili starijima licima. Centar za socijalni rad organizuje svoj rad po principu 24-satnog rada koji se obavlja tokom aktivnog i pasivnog dežurstva. Rad se svodi na obezbeđivanju pre svega bezbednog okruženja za žrtve nasilja, ali i obezbeđivanje pravne, materijalne, psihološke i psihosocijalne podrške. Direktorka  je još  dodala da je veoma  važna i podrška koju dobijaju od gradske uprave. Pre svega u dobijanju fizičko – tehničkog obezbeđenja. Tako da sada o bezbednosti korisnika i stručnih radnika brine ovo obezbeđenje.

GORDANA MIHAJLOVIĆ

Gordana Mihajlović, rukovodilac internog tima Centra za socijalni rad za zaštitu od nasilja u porodici, naglasila je da je ovaj tim počeo sa radom pre stupanja na snagu zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a u skladu sa protokolom o postupanju internog tima u Centrima za socijalni rad radi zaštite od nasilja u partnerskim odnosima. Interni tim ima dva rukovodioca i osam voditelja, dva voditelja za Gradsku opštinu Kostolac i šest za Požarevac.

JELENA NIKOLIĆ

Jelena Nikolić, predsednica Saveta za ravnopravnost polova je dodala da ovo telo  u saradnji sa lokalnom samoupravom drugu godinu za redom obeležava “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Od 25. novembra do 10. decembra spomenik Knezu Milošu je osvetljen u narandžastoj boji. Ovih 16 dana aktivizma obuhvata pet međunarodnih praznika koji su povezani sa ženama, nasiljem i ljudskim pravima. Ovim povodom je Spomenik knezu Milošu Obrenoviću osvetljen narandžastom bojom kao simbolom svetlosti i osnaživanja.

“Protiv borbe treba govoriti svakog dana, svakog minuta, kako bismo osnažili žene da prijave nasilje, kako bi spasile svoje živote”, zaključila je Nikolić.

2 KOMENTARA

  1. Malo borbe i protiv NASILJA NAD GRAĐANIMA SRBIJE.. REČI OVE SU UPUĆENE SADAŠNJOJ VLADI SRBIJE, PARLAMENTU i USTAVNOM SUDU OVE DRŽAVE: – DA POVUČETE ZAKON o ‘kaznenim poenima za odlazak u penziju pre 65 godina’ ! Kada smo počinjali da radimo i tokom celog radnog veka od ČETRDESET GODINA Z A K O N I nisu predviđali takvu opciju. Možete da ‘svoj zakon’ uslovno primenite samo za period od momenta njegovog donošenja pa nadalje a ne i za period u stažu građana PRE VAŠEG ZAKONA! Ni ti nemaš 65 godina pa ne primaš platu umanjenu za ČETVTINU !

KOMENTARIŠI