Foto: Urban City // B.P.

Grad Požarevac uskoro bi trebalo da dobije novu industrijsku zonu koja će se prostirati na površini od 78 hektara.

Gradska uprava raspisala je tender za izradu plana detaljne regulacije, a kako je navedeno u projektnom zadatku, novi PDR izrađuje se sa ciljem da se aktiviraju prostorni kapacititeti za nove radne sadržaje, definišu pravila uređenja prostora i pravila izgradnje.

– Radni sadržaji su prvenstveno privredne aktivnosti, tj. delatnosti kao što su. industrija, proizvodno zanatstvo, skladištenje i obrada raznih roba, kao i ostali servisi koji zbog svoje prirode ne mogu biti llocirani u okviru drugih naseljenih područja – stoji u dokumentaciji.

Industrijska zona smeštena je u okviru građevinskog područja Požarevca, blizu državnog puta broj. 33 koje područje ograničava sa južne strane, sa kojim je povezan preko ulice Đure Đakovića koja je jedna od najvažnijih putnih prilaza gradu.

Dodaje se i da je poželjno u okviru budućeg plana detaljne regulacije grupisati pojedine delatnosti koja su tehnički i tehnološki povezana, ili koja imaju “sličan stepen štetnog uticaja na okolinu”. Istovremeno, ističe se kako savremena koncepcija radnih zona osim primarnih proizvodnih, podrazumeva i postojanje komplementarnih sadržaja (objekti za trgovinu, različiti servisi itd.)

U zaključku projektnog zadatka navedeno da se nova Industrijska zona formira u okviru Strategija podsticanja i razvoja stranih ulaganja sa ciljem da se povećaju izvozni, industrijski i agroindustrijski kapaciteti.

Cena izrade plana detaljne regulacije za Industrijsku zonu Požarevac iznosi 5.200.000 dinara, a rok za prijavu je 03. avgust.

KOMENTARIŠI