Požarevačka Poljoprivredna škola proslavila 147 godina rada

Požarevačka Poljoprivredna škola proslavila 147 godina rada

Foto: Urban City

U četvrtak, 10. oktobra 2019. godine obeleženo je 147 godina Poljoprivredne škole u Požarevcu.

Foto: Urban City

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu je najstarija škola sa četvorogodišnjim trajanjem među školama za područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.

Foto: Urban City

Škola je počela da radi 10. oktobra 1872. god. pod nazivom „Zemljodelska šumarska škola“. Škola je osnovana na osnovu zakona koji je u Narodnoj skupštini Knjaževine Srbije prihvaćen 1870. godine. 1996. godine otvoren je Dom učenika i izvršene su nove izmene u nazivu Škole. Škola dobija naziv Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“.

Foto: Urban City

Na Svečanoj akademiji prisutnima se obratio direktor škole Vidoje Vukašinović i predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić.

VIDOJE VUKAŠINOVIĆ, Foto: Urban City

Kako je istakao direktor škole Vidoje Vukašinović za ovih 147 godina mnogo rada i truda je uloženo da bi škola bila na ovom nivou na kom je danas. On je naveo da je škola učesnik brojnih projekata koji nisu orijentisani samo na poljoprivredu, već i na razvijanje vrednosti solidarnosti, poštovanje drugog i tolerancije.

Ispred Grada Požarevca na akademiji se obratio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić. Koji je u svom govoru istakao sledeće: „Inspirisani studioznim radom i sjajnim rezultatima ove škole, grad poslednjih godina i delima pokazuje da mu je ulaganje u poljoprivredu važno, tako da smo za sprovođenje mera podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Požarevca za 2019. godinu izdvojili preko 30 miliona dinara, a naredni cilj nam je da dostignemo udeo odvajanja za ove svrhe u visini od 5 posto gradskog budžeta. Shvatili smo, i to sproveli, da se mora više ulagati u atarske puteve, zaštitu od elementarnih nepogoda, subvencije, ali ponajviše u tehnološka dostignuća i poljomehanizaciju i samo tom sinergijom, na čelu sa ovom školom, možemo očekivati još bolje rezultate u oblasti poljoprivrede.

BOJAN ILIĆ, Foto: Urban City

Da bi se to desilo, Grad Požarevac je svestan da sa ovom ali i ostalim obrazovnim ustanovama mora zajedno trčati do cilja. Kako bi dobili stručan kadar grad mora ulagati u njih i tu imamo rezultate na koje smo posebno ponosni. U Poljoprivrednu školu je tokom 2017. godine uloženo oko 2.5 miliona dinara kako bi se uredila infrastruktura objekta praktične nastave a takođe iste godine sproveli smo i kapitalno investiciono ulaganje na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji pekare u školskom dvorištu ukupne vrednosti 8.214.677,59 din. Investicioni period planiran za Poljoprivrednu školu sa domom učenika „Sonja Marinković“ za period 2020-2022. godina je veoma ambiciozan i u planu je da između ostalog obuhvati zamenu krovnog pokrivača i sređivanje fasade na zgradi stare škole i aneksu, rekonstrukciju krovnog pokrivača na fiskulturnoj sali, rekonstrukciju i adaptaciju objekta spoljnog magacina, odvajanje ekonomskog dvorišta od školskog, rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju vinskog podruma, presvlačenje saobraćajnica novim habajućim slojem asfalta i sve to u ukupnom iznosu od blizu 30 miliona dinara. Siguran u svoju tvrdnju da poreski obveznici ovaj novac ne troše, već ulažu, još jednom čestitam vam Dan škole, nastavnom kadru zahvaljujem na predanom radu a učenicima poručujem da su privilegovani što su deo ove sjajne obrazovne ustanove.“

Foto: Urban City

Na kraju obeležavanja 145 godina rada škole, zaposlenima su uručena priznanja za uspešan dugogodišnji rad u školi i izveden je kulturno-umetnički program za sve prisutne u prepunoj fiskulturnoj sali Poljoprivredne škole “Sonja Marinković”.

KOMENTARIŠI