Požarevačke osnovne škole za primer: Đačke zadruge zaradile za udžbenike

Požarevačke osnovne škole za primer: Đačke zadruge zaradile za udžbenike

Foto: Urban City / B.P.

Dobra praksa: Osnovne škole „Sveti vladika Nikolaj“ i „Kralj Aleksandar I“ zarađeni novac ulažu u nabavku školskog pribora, uniformi i za ekskurzije, a deo izdvajaju i u humanitarne svrhe

Škole u Srbiji od prošle godine imaju mogućnost da osnuju učeničke zadruge koje se bave uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, prikupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom udžbenika. Iz Ministarstva prosvete navode da su se kao primer dobre prakse istakle osnovne škole „Sveti vladika Nikolaj“ iz Bradarca i „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca, koje su postupile po svim preporukama ministarstva.

– Naša učenička zadruga „Deca Stiga“ prva je osnovana zadruga u Srbiji, imamo sekciju za poljoprivredu, za nabavku udžbenika i školskog pribora, za razvoj učeničkog preduzetništva, za organizaciju rada učeničke kuhinje i sekciju za društveno humanitarni rad – rekao je Dejan Životić, direktor škole „Sveti vladika Nikolaj“ iz Bradarca.

Foto: Urban City

On je objasnio da su se u okviru sekcije za poljoprivredu učenici protekle godine bavili proizvodnjom cveća kala na školskom zemljištu, koji su plasirali na tržište, a u planu je proizvodnja jagoda i rukole. Direktor dodaje da su osnovali i platformu preko koje se organizuje nabavka pribora i udžbenika direktno od izdavača, bez posrednika i da tako roditelji plaćaju jeftinije komplete.

Đaci daju predloge

– Učenici su u početku bili bojažljivi, ali sada već i oni daju predloge, pa je zadruga sakupila u protekloj godini 224.000 dinara. Novac se troši na učeničke uniforme, pribor, besplatne ekskurzije i udžbenike za učenike koji nemaju dovoljno finansijskih sredstava. Cilj nam je da kroz mentorski rad osnujemo nove zadruge na teritorije grada Požarevca i da razmenimo iskustava – naglašava Životić.

Osnovna škola „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca lane je osnovala đačku zadrugu „Vredne ruke“ i sada imaju sekciju za reciklažu, humanitarnu sekciju, sekciju za nabavku udžbenika, kao i ekološku i umetničku sekciju.

– Naša škola ima 877 učenika, koji su i članovi zadruge, a radom zadruge prikupljeno je oko 325.000 dinara. Novac ćemo uložiti za nabavku pribora, za finansiranje ekskurzija i uniforma, jedan deo će biti odvojen i za uređivanje škole – rekla je za Kurir Nataša Gajić, pomoćnik direktora ove škole.

Rade zajedno

Dodaje da je ta škola u maju sprovela akciju izrade magneta od recikliranih materijala koje su prodavali na Festivalu cveća, a sav prikupljeni novac je iskorišćen za humanitarnu pomoć učenicima škole.

– Najbitnije je to što deca sjajno reaguju na ovakve projekte, oni vole da se druže, rade zajedno, sviđa im se da se bave ovakvim društveno aktivnim poslom, ali i da iskažu svoju kreativnost – naglašava Gajićeva.

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “Požarevačke škole spremne za budućnost”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI