U nedelju, 29.septembra 2019.godine u Svilajncu je održan prvi sportsko-rekretavni festival pod nazivom „Mali Hrabriša“.

Sa velikim ponosom Vas obaveštavamo da je Sportsko rekreativna Asocijacija pokrenula nacionalni program u vidu održavanja takmičenja festivalskog karaktera, brižljivo kreiranih, disciplinama prilagođenim razvojnim potrebama dece vežbača svih borilačkih sportova i veština. Takmičari nastupaju u savladavanju opšteg poligona spretnosti, demostraciji kata/formi ili slobodnog prikaza tehnike veštine koju praktikuju i udaranju samostojeću vreću. Takmičenja imaju za cilj promociju zdravog, pravilnog uključivanja dece u trenažne i takmičarske aktivnsoti, omogućavanje svakom detetu bez obzira na talenat i lične predispozicije da se takmiči i druži u podsticajnom i pozitivnom ambjentu.
Festivale prati vrhunska organizacija i fantastični uslovi za odvijanje takmičenja. Svaki festival počinje održavanjem stručne tribine – predavanja iz oblasti psihologije, pedagogija, zdravstva, sportske teorije isličnim temama koje imaju za cilj konstantnu edukaciju trenera i roditelja.

Samo takmičenje u Sviljncu je proteklo u odličnoj organizaciji i pozitivnoj atmosferi svih učesnika. Predavanje je održala istaknuta prosvetna radnica iz Požarevca, gospođa Nataša Nikolić – Gajić. Njeno izuzetno kbalitetno izlaganje je naišlo na veliku pažnju prisutnih trenera i roditelja u, do poslednjeg mesta ispunjenoj konferencijskoj sali „Prirodnjačkog centra“.

Foto: KK Požarevac 92

Na prvom festivalu učešće je uzelo 10 sportskih klubova iz Smedereva, Grocke, Kragujevca,Požarevca, Svilajnaca, Velike Plane, Žagubice, Resavice,Kovina i Zrenjanina.
Promoter festivala je bio profesionalni svetski šampion u Kik Boksu, Nikola Stošić iz Smedereva.

Na ceremoniji svečanog otvaranja govorili su pokretač celog projekta, predsednik Sportsko rekreativne Asocijacije, Bane Dmitrović, predavač Nataša Nikolić – Gajić, promoter – Nikola Stošić i zamenica PO Sviljnac, gospođa Dragana Radović. Prisutni su bili i predsednik Sportskog Saveza Svilajnca – gospodin Danilo Vučković, generalni sekretar Sportskog Savez Velike Plane – gospodin Đorđe Stefanović i mnoge drugi predstavnica sportskih organizacija iz gradova učesnika.

Zamenica PO Sviljnac, gospođa Dragana Radović je predala zvaničnu zastavu festivala, sledećem domaćinu, predstavniku lokalne samouprave Kovina, gospodinu Predragu Đondoviću.

Samo takmičenje je proteklo u fantastičnoj atmosferi dečije optimizma, energija, sreće i radosti. Svi mališani su nagrađeni brojnim darovima, a najuspešniji, medaljama.
Do kraja ove godine ugovoreno je održavanje u Kovinu, 26.oktobra, u Drvengradu sredinom novembra, u Kruševcu je Mali Hrabriša predviđen kao program koji će otvoriti renoviranje sportske hale u tom gradu krajem novembra ili očetkom decembra, dok će Požarevac biti domaćin krajem decembra.
Sama akcija je naišla na ogromno interesovanje među sportskim radnicima širom Srbije, tako da se od sledeće godine utvrđuje lista domaćina, a zainteresovani su Smederevo, Arilje, Novi Pazar, Bela Palanka, Despotovac, Golubac, Beograd, Zrenjanin, Viminacijum. itd.
Mali Hrabriša se sportskoj javnosti predstavio na njabolji mogući način. Potpuno je ispunio svoju svrhu i ciljeve. Samo geslo Asocijacije „Sport za sve“, apsolutno je demonstrirano nastupima najmlađeg takmičara sa nepunih 3 godine, najstarije dame koja je zagazila u šestu deceniju života, dece sa rasvojnim smetnjama i osobama sa invaliditetom.

Nagrade koje su dodeljene na kraju turnira su apsolutno u skladu sa karakterom priredbe. Nagrade su dobili:

– Najapozitivniji sudija „SMEŠKO“, Marko Čalović iz Kragujevca
– Nagradu za fer plej „FERKO“ je dobio Tomislav Jelić iz Resavice
– Najangažovaniji trener „PODRŠKO“, Miloš Petković iz Kragujevca
– Najvredniji realitori programa „VREDNIŠE“ su Marta Stefanović i Luka Gomiršek iz Požarevca
– Najposvećenije učiteljice su bili Jovana Janković i Katarina Životić iz požarevca
Nagrade za najuspešnije klubove se dodeljuju prema broju prijavljenih takmičara. Smatramo da sportske organizacije koje na masovan, smislen način okupljju, angažuju, treniraju i vaspitavaju decu, svojim radom i delovanjem daju najveći doprinos društvu.

U Svilajncu su najuspešniji bili:
1. KK „ Požarevac 92“
2. KK „Tigar“ – Sviljnac
3. KK „Resavica“
4. KK „Vrelo“ – Žagubica
5. KK „Šumadija“ – Kragujevac.

KOMENTARIŠI