Požarevljanin pronašao u kući komarca koji podseća na tigrastog?

Požarevljanin pronašao u kući komarca koji podseća na tigrastog?

Na adresu naše elektronske pošte u sredu je stigla slika od Požarevljanina koji tvrdi da je u kući u Prugovu pronašao tigrastog komarca. Sa slike koje nam je stigla ne može se tačno reći da li je reč o navedenom tigrastom ili domaćem primerku ovog insekta.

Na adresu naše elektronske pošte u sredu je stigla slika od Požarevljanina koji tvrdi da je u kući u Prugovu pronašao tigrastog komarca. Sa slike koja nam je stigla ne može se tačno reći da li je reč o navedenom tigrastom ili domaćem primerku ovog insekta.

Ukoliko niste znali, tigrasti komarac jedna je od šest najopasnijih vrsta ovih insekata na svetu. Zato bi trebalo da umemo da ih prepoznamo i razlikujemo od domaćih komaraca.

Foto: M.D. / privatna arhiva

Ovi tigrasti komarci prenose 22 različita virusa u svetu, koji su opasni po čoveka. Međutim, ukoliko dođe samo komarac bez virusa, onda nisu opasni. Potrebno je da se hrane na čoveku koji je oboleo da bi mogli dalje da prenesu virus. Dakle, ukoliko čovek ide u Afriku ili Aziju i vrati se zaražen nekom bolešću, nekoliko dana posle zaraze, ukoliko se komarac hrani na njemu, postoji mogućnost da i insekt postane zarazan.

Tigrastog komarca je lako prepoznati po njegovom ponašanju, jer se on hrani danju, bez obzira na jačinu sunca. Uz to, vrlo je oprezan kada ujede, a leti malo haotično. Prilično je sitan, crno-bele boje

KOMENTARIŠI