Foto: Pixcbay // ilustracija

Izbor izvođača radova i sklapanje ugovora za izgradnju solarne elektrane „Petka“ očekuje se do kraja avgusta, a početkom septembra početak realizacije projekta, najavili su iz EPS u kompanijskom časopisu EPS Energija.

Prva solarna elektrana u EPS-ovom ogranku TE-KO Kostolac gradiće se na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa Ćirikovac, instalisana snaga biće 9,75 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 15,6 GWh, prenela je eKapija.

„Pripremni radovi su završeni i površina na kojoj će se graditi elektrana već je očišćena. Radnici Privrednog društva Rekultivacija i ozelenjavanje iz Kostolca uredili su 15 hektara određenih za prostor elektrane, rekao je Jovan Tošić i dodao da je planirana vrednost investicije 1,36 milijardi dinara, a finansiraće se iz sredstava EPS-a.

Na tender za izbor izvođača radova stiglo je šest ponuda, koje su otvorene 23. maja.

„Potpisivanje ugovora očekuje se polovinom avgusta, a uvođenje u posao do kraja avgusta ili početka septembra i 15 meseci nakon toga, krajem 2024. godine, trebalo bi da solarna elektrana ‘Petka’ bude na mreži“, rekao je Tošić.

Prema njegovim rečima elektrana Petka poslužiće EPS-u kao primer za veće objekte.

„Predviđeno je da se na Srednjem kostolačkom ostrvu (SKO) posle zatvaranja pepelišta takođe izgradi solarna elektrana, koja bi bila najverovatnije snage od 200 MW. U sklopu zelene transformacije EPS-a planira se i izgradnja dve solarne elektrane Stiško polje 1 i Stiško polje 2, snage od po 500 megavata“, najavio je Tošić.

KOMENTARIŠI